Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pamiętam, jak babcia piekła chleb w swoim małym, przytulnym domku na wsi, w piecu opalanym drewnem. Zapach świeżo pieczonego chleba unosił się w powietrzu, przyciągając nas, dzieci, z każdej strony. Z niecierpliwością czekaliśmy, aż bochenek wyrośnie, a po wyjęciu z pieca, wszyscy siadaliśmy razem przy stole, zajadając się ciepłym chlebem posmarowanym masłem. Każdy kęs był jak wspomnienie miłości, którą babcia wkładała w każdą kromkę. Dzisiaj piekę ten chleb, by podzielić się z rodziną nie tylko smakiem, ale i historią, która łączy nas wszystkich. Przepis na domowe masło dopełnia tę chwilę, przywołując radosne chwile z dzieciństwa, kiedy każdy kęs sprawiał, że nasze serca były pełne szczęścia.
Do chleba: • Duża miska – do mieszania i wyrastania ciasta • Drewniana łyżka lub mikser z hakiem do ciasta – do mieszania i wyrabiania ciasta • Deska do wyrabiania – do formowania chleba • Ściereczka – do przykrycia ciasta podczas wyrastania • Blacha do pieczenia lub foremka keksowa – do pieczenia chleba • Papier do pieczenia (opcjonalnie) – do wyłożenia blachy • Kratka do studzenia – do chłodzenia chleba po upieczeniu Do masła: • Miseczka lub miska – do ubijania śmietany • Mikser lub trzepaczka ręczna – do ubijania śmietany • Sitko – do odcedzenia maślanki • Dodatkowa miska z zimną wodą – do płukania masła • Łopatka lub łyżka – do formowania i płukania masła
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 456
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 270
Przepis dnia
Pyszna i aromatyczna szynka, doskonale smakuje i prezentuje się na Świąteczny...
Odsłon: 1924
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 456
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 270
Przepis dnia
Pyszna i aromatyczna szynka, doskonale smakuje i prezentuje się na Świąteczny...
Odsłon: 1924
Składniki
1.Drożdże: Jeśli używasz świeżych drożdży, wymieszaj je z cukrem i kilkoma łyżkami ciepłej wody, odstaw na kilka minut do spienienia. Suche drożdże można dodać bezpośrednio do mąki.
2.Mieszanie: Do dużej miski wsyp mąkę, sól, cukier i drożdże. Dodaj ciepłą wodę i oliwę, jeśli chcesz, i wymieszaj składniki, aż się połączą.
3.Wyrabianie ciasta: Przełóż ciasto na oprószoną mąką powierzchnię i wyrabiaj przez ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
4.Pierwsze wyrastanie: Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1-1.5 godziny, aż podwoi objętość.
5.Formowanie i drugie wyrastanie: Po wyrośnięciu, uformuj ciasto w bochenek i przełóż na blachę lub do foremki, przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 30 minut.
6.Pieczenie: Rozgrzej piekarnik do 220°C i piecz chleb przez 25-30 minut, aż będzie miał złocistą skórkę. Po upieczeniu ostudź na kratce.
7.Ubijanie śmietany: Wlej schłodzoną śmietanę do miski lub miksera i ubijaj, aż zacznie gęstnieć. Kontynuuj, aż śmietana rozdzieli się na grudki masła i płynną maślankę.
8.Odsączenie i płukanie: Przelej zawartość przez sitko, oddzielając masło od maślanki. Włóż masło do miski z zimną wodą i ugniataj, aby wypłukać resztki maślanki. Powtarzaj płukanie do czystej wody.
9.Formowanie i przechowywanie: Uformuj masło i przechowuj w lodówce. Opcjonalnie posól do smaku.