Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na wiśnie trwa, warto coś z nich przygotować, np. upiec pyszniutkie rogaliki drożdżowe z budyniem. Słodkie i kwaśne zarazem. Pyszne. Idealne na podwieczorek, poczęstunek, dla gości i na piknik. Uwielbiam piec ciasto drożdżowe, zawsze mi się udaje. Pysznie nadziane budyniem i wiśniami to coś obłędnie pysznego. Polecam upieczcie takie :)
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1422
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1422
Składniki
Ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy masło lub margarynę i rozcieramy aż powstaną małe grudki, dodajemy oba cukru, wbijamy jajka i dodajemy rozczyn, zagniatamy ciasto. Gdyby ciasto było zbyt luźne to dosypujemy mąki. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce żeby pięknie wyrosło.
Nadzienie: W połowie mleka rozpuszczamy budyń, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami, wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy do zgęstnienia. Budyń przekładamy do miseczki i studzimy. Do przestudzonego dodajemy wiśnie odciśnięte z soku i pokrojone na mniejsze kawałki i dokładnie mieszamy.
Formowanie rogalików: Ciasto dzielimy na części, każdą wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką, kroimy w trójkąty, na każdy nakładamy po porcji nadzienia, i zawijamy formując rogaliki.
Do pieczenia: Uformowane rogaliki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ urosną.
Pieczenie: Rogaliki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut do ładnego zrumienienia. Upieczone studzimy. Najlepiej studzić na metalowej kratce.
Podanie: Gotowe podajemy. Smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi trzy blaszki rogalików.