Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kulebiak chlebowy z ryżem i rybą"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 36
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 88
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 273
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 36
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 88
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 273
Składniki
Czas przygotowania: 120 minut (bez moczenia grzybów). 1 porcja: 435 kcal. Cena porcji: 1,15 zł
Ryż opłucz na sitku, osącz, gotuj 20 minut w lekko posolonym wrzątku. Filety rybne zalej bulionem. Zagotuj, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 10 minut. Ryż i rybę odcedź, osącz, odłóż do przestudzenia.
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj szczyptę soli, cukier oraz pokrojoną na kawałeczki margarynę. siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wtedy dodaj śmietanę i je dno jajko. Zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń w folię i włóż do lodówki na około 30 minut.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Usmaż na szklisto na rozgrzanym maśle. Wymieszaj z posiekanymi filetami, ryżem. i natką. Farsz przypraw solą oraz pieprzem.
Schłodzone ciasto rozwałkuj, lekko podsypując mąką. Uformuj podłużny owalny placek. Na środku placka rozłóż przygotowany farsz. Dłuższe brzegi zawiń do środka i zlep ponad farszem. Zrób dekoracyjną falbankę na tzw. szwie.
Kulebiak przenieś na przykrytą pergaminem blachę. Wierzch posmaruj roztrzepanym drugim jajkiem.Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz przez 35–40 minut.Źródło: Tina