Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kwas chlebowy – czy to tylko tradycyjny napój idealnie gaszący pragnienie, czy już wręcz moda związana z życia odkrywaniem na nowo tradycyjnych smaków? Ten bezalkoholowy napój jest naturalny, co pozytywnie wyróżnia go na tle gazowanych konkurentów - nic więc dziwnego, że ma coraz większą rzeszę zwolenników. Kwas chlebowy to napój z bogatą tradycją. Bardzo delikatnie słodki i delikatnie naturalnie gazowany. Świetnie gasi pragnienie o każdej porze roku, a dobrze schłodzony jest najlepszym napojem bezalkoholowym na gorące lato. Kwas chlebowy od lat ceniony za swój wyjątkowy i orzeźwiający smak, ma w Polsce bogatą wielowiekową tradycję, odradzającą się w ostatnich latach. Kwas chlebowy może być warzony na bazie słodu lub chleba, a kluczowym elementem procesu są drożdże. Bazą prawdziwego kwasu są natomiast wszystkie wartościowe substancje zawarte w zbożu lub chlebie, czystej wodzie i kwasie mlekowym oraz witaminy z grupy B. Przyrządzenie kwasu chlebowego w domu jest w miarę proste. Potrzebujesz do tego jedynie przede wszystkim… dobrego przepisu. Oraz kilku składników. Przykładowe proporcje wyglądają tak – bochenek suchego chleba razowego 1 kg, suchy chleb żytni 50 dag, cukier 0,5 kg, woda 10 litrów, drożdże 3-4 dag. Gotujesz wodę i wrzucasz do niej chleb, a otrzymany roztwór odstawiasz na 24 godziny. Następnie przecedzasz go, a chleb wyciskasz przez gazę. Dodajesz cukier i drożdże oraz dolewasz przegotowanej wody (to ważne, żeby była przegotowana bo drożdże muszą rozpocząć proces fermentacji), do pojemności 10 litrów. Zostawiasz na kolejną dobę. Zbierasz „zawiesinę” z górnej warsty, ponownie przecedzasz i rozlewasz do butelek, do każdej z nich wrzucając rodzynki (kilka sztuk). Zamykasz i odstawiasz w chłodne miejsce, na kilka dni. Kwas jest gotowy do picia, gdy rodzynki wypływają do góry. Gdy już nabierzesz wprawy możesz oczywiście eksperymentować z dodatkami „smakowymi” – nie tylko rodzynkami, ale też cytrynami, żurawiną itp. Do sporządzenia kwasu chlebowego w domu potrzebujesz jednak tak naprawdę dużo cierpliwości – co prawda pracy nie jest specjalnie dużo, ale jak wspomnieliśmy kwas chlebowy musi „swoje odstać”, by nabrać swojego charakterystycznego smaku. Łatwiej (i pewniej!) kupić gotowy kwas chlebowy w pobliskim sklepie. Smaczny kwas chlebowy produkowany komercyjnie (nie w warunkach domowych), np. dostępny w większości sklepów Razowy Kwas Chlebowy, powstaje wyłącznie z naturalnych składników - źródlanej wody oraz słodów: żytniego i jęczmiennego. Ten orzeźwiający napój nie zawiera konserwantów, nie jest sztucznie dosładzany i barwiony. Jest też naturalnie delikatnie gazowany. Unikalny smak zawdzięcza zbożom oraz – w wersjach smakowych - naturalnym sokom owocowym: żurawinowemu i śliwkowemu. Kwas chlebowy to napitek dla poszukujących orzeźwienia, ale i też produktu naturalnego i autentycznego. Polecany jest dla całej rodziny, na każdy dzień, jako alternatywa dla „chemicznych” napojów gazowanych. Skierowany jest do wszystkich, którzy cenią dobry smak, a jednocześnie troszczą się o zdrowie swoje i swoich najbliższych czyli przede wszystkim do Pań. Kwas chlebowy dodaje energii i zapewnia dobre samopoczucie całej rodziny. Warto zmienić dotychczasowe nawyki i zastąpić zwykłe napoje gazowane kwasem chlebowym. Wiosna i lato to czas kiedy tradycyjnie wprowadzamy w nasze życie sporo zmian zarówno tych większych, jak i całkiem małych, ale nawet taka mała zmiana może powodować dużą poprawę jakości naszego życia i to w stosunkowo niedługim czasie.
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 324
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 47
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 97
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 220
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 324
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 47
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 97
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 220
Składniki