Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Miniaturowe rogaliki z dżemem"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 784
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 916
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 130
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2816
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 784
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 916
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 130
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2816
Składniki
Do miski wkrusz drożdże, dodaj mleko oraz cukier. Wymieszaj, by nie było grudek. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15 min. W rondelku roztop masło lub margarynę.
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Dodaj śmietanę, sól, cukier wanilinowy, jajko, mleko z drożdżami oraz przestudzony tłuszcz. Zagnieć gładkie, elastycznie ciasto. Przełóż je do miski, przykryj i włóż na ok. 2 godz. do lodówki.
Schłodzone ciasto ponownie wyrób i rozwałkuj na grubość 3-4 mm. Wytnij z niego nożem kwadraty o boku ok. 8 cm. Na środku każdego rozłóż marmoladę lub powidła, posyp posiekanymi orzechami. Zwiń, formując rogaliki (możesz też nadać im kształt półksiężyców).
Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdego posmaruj rozmąconym jajkiem wymieszanym z mlekiem. Piecz 15-20 minut w temp. 180°C. Gdy rogaliki wystygną, oprósz je cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 50 minut. Sztuka: 110 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie