Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Toskański chleb z rozmarynem"
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 5573
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34557
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2187
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 5573
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34557
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2187
Składniki
Drożdże wsyp do 50 ml letniej wody i odstaw na 5 minut. Przesiej mąkę, sól oraz mleko w proszku i wymieszaj. Na środku zrób wgłębienie i wlej do niego wodę z drożdżami. Dodaj roztrzepane jajka i zagnieć ciasto. Wlej olej i dalej zagniataj ciasto na oprószonej mąką stolnicy przez 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
Ciasto włóż do wysmarowanej olejem miski i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny, aż podwoi swoją objętość. Następnie dodaj do ciasta rozmaryn i sparzone rodzynki. Uformuj z niego bochenek i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200oC.
Wstaw wyrośnięty chleb i piecz przez 45 minut, aż się zarumieni. Wyjmyj i odstaw do ostygnięcia. Wskazówka: Chleb toskański doskonale smakuje podany z kozim serem lub słodkim twarogiem. Zamiast rodzynek można też użyć pokrojonych drobno suszonych fig.
Czas przygotowania: 70 minut (bez rośnięcia). Porcja 271 kcal.Źródło: TV14