Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tradycyjny gulasz wołowy w chlebie"
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3972
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34233
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1711
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113661
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3972
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34233
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1711
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113661
Składniki
ok. 80 min • Porcja 900 kcal • Koszt porcji ok. 6 zł • Przepis dla 4 osób
Wołowinę oczyść, umyj, osusz i pokrój w grubszą kostkę. Boczek również pokrój w kostkę. Mięso i boczek włóż do miski, oprósz solą i mąką, wymieszaj.
W rondlu rozgrzej smalec i zeszklij na nim cebulę pokrojoną w kostkę. Dołóż mięso i na sporym ogniu je podsmaż. Dodaj mieloną paprykę, pieprz w ziarenkach, jałowiec, listek laurowy, podlej wodą (tak, żeby mięso było zakryte) i duś na małym ogniu.
Gdy mięso zmięknie, dodaj ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę. Dopraw gulasz do smaku solą i mielonym pieprzem.
Z chlebków odetnij górę na 2/3 wysokości (odcięte części będą przykrywkami) i wydrąż środki. Roztrzepanymi białkami wysmaruj wnętrza chlebków. Zapiekaj je 10 min w 180°C. Napełnij chlebki gulaszem, przykryj i podawaj.Źródło: Kobieta i życie