Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy nie wiemy co zrobić z resztkami czerstwego chleba, polecamy tę wyborną i sytą zapiekankę chlebową z patelni!
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 305
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 710
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 728
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 31
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 305
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 710
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 728
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 31
Składniki
Na dużej patelni podsmażamy na małym ogniu (my na indukcji na 3.) na oliwie z oliwek plasterki cebuli, gdy się zeszklą, układamy na nich kawałki chleba w formie słońca, zalewamy rozkłóconymi wraz z przyprawami jajkami i ugniatamy lekko kromki palcem lub widelcem, aby bardziej nasiąkły.
Zaraz też rozsypujemy na wierzchu oliwki, szynkę i plasterki sera, przykrywamy pokrywką i zapiekamy wszystko na małym ogniu (my nadal na 3.), aż jaja się zetną a ser rozpuści (przez ok. 20 minut). Podczas smażenia można podnieść kilka razy pokrywkę i strząsnąć wodę skroploną na pokrywce, aby zapiekanka była przyjemnie sucha.
Przed podaniem ozdabiamy świeżymi ziołami. Smacznego!