Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy nie wiemy co zrobić z resztkami czerstwego chleba, polecamy tę wyborną i sytą zapiekankę chlebową z patelni!
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3515
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 54
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 3167
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 204
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 163
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3515
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 54
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 3167
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 204
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 163
Składniki
Na dużej patelni podsmażamy na małym ogniu (my na indukcji na 3.) na oliwie z oliwek plasterki cebuli, gdy się zeszklą, układamy na nich kawałki chleba w formie słońca, zalewamy rozkłóconymi wraz z przyprawami jajkami i ugniatamy lekko kromki palcem lub widelcem, aby bardziej nasiąkły.
Zaraz też rozsypujemy na wierzchu oliwki, szynkę i plasterki sera, przykrywamy pokrywką i zapiekamy wszystko na małym ogniu (my nadal na 3.), aż jaja się zetną a ser rozpuści (przez ok. 20 minut). Podczas smażenia można podnieść kilka razy pokrywkę i strząsnąć wodę skroploną na pokrywce, aby zapiekanka była przyjemnie sucha.
Przed podaniem ozdabiamy świeżymi ziołami. Smacznego!