Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Żurek w chlebie"
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1353
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12384
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15531
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1353
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12384
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15531
Składniki
Żeberka pokrój na kawałki. Cebule i włoszczyznę obierz. Przygotowane włóż do garnka. Dodaj listek laurowy i ziarenka ziela. Wlej ok.8 szkl. zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj godzinę. Wywar przecedź przez sitko. Ponownie wlej do garnka.
Do wywaru dodaj zakwas i gotuj jeszcze 15 minut. W tym czasie jajka włóż do posolonej wody. Gotuj je 8–10 minut. Odcedź, przestudź, obierz ze skorupki.
Obie kiełbasy pokrój w plasterki. Jajka potnij na cząstki. Czosnek obierz, rozetrzyj z odrobiną soli i dodaj do zupy. Całość przypraw chrzanem, solą i pieprzem. Wymieszaj ze śmietaną. Gotowy żurek rozlej do talerzy lub wydrążonych małych bochenków chleba. Do każdej porcji włóż kawałki kiełbasy i jajka na twardo. Posyp majerankiem.
ok. 1 godziny i 35 minut . 1 porcja ok. 290 kcalŹródło: Tina