Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Żurek w chlebie"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 157
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 56
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 85
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 157
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 56
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 85
Składniki
Żeberka pokrój na kawałki. Cebule i włoszczyznę obierz. Przygotowane włóż do garnka. Dodaj listek laurowy i ziarenka ziela. Wlej ok.8 szkl. zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj godzinę. Wywar przecedź przez sitko. Ponownie wlej do garnka.
Do wywaru dodaj zakwas i gotuj jeszcze 15 minut. W tym czasie jajka włóż do posolonej wody. Gotuj je 8–10 minut. Odcedź, przestudź, obierz ze skorupki.
Obie kiełbasy pokrój w plasterki. Jajka potnij na cząstki. Czosnek obierz, rozetrzyj z odrobiną soli i dodaj do zupy. Całość przypraw chrzanem, solą i pieprzem. Wymieszaj ze śmietaną. Gotowy żurek rozlej do talerzy lub wydrążonych małych bochenków chleba. Do każdej porcji włóż kawałki kiełbasy i jajka na twardo. Posyp majerankiem.
ok. 1 godziny i 35 minut . 1 porcja ok. 290 kcalŹródło: Tina