Przekąski Przepis na:
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Banany starannie umyć i dokładnie osuszyć - pod żadnym pozorem nie obierać owoców ze skórki! Przekroić banany wzdłóż na pół, tak, by powstały podłużne talerzyki wypełnione bananowym miąższem. Z owoców (ale nie ze skórki) odciąć szkodliwe dla zdrowia końcówki. Skropić skórkę sokiem z cytryny - dzięki temu zachowa ona świeżość i nie będzie ciemniała. Wymieszać dokładnie serek waniliowy z odrobiną cynamonu, śmietanką oraz cukrem pudrem. Jeśli smak masy jest zbyt mało wyrazisty, można dodać kilka kropli soku z cytryny. Przygotowaną masą serowo-śmietanową napełnić szprycę do kremów i następnie wycisnąć ją na banany. Rodzynki sparzyć, a potem posypać nimi wierzch deseru. Gorzką czekoladę utrzeć na tarce o dużych otworach. Czekoladowymi wiórkami posypać bananowy deser. Przed podaniem gotowe łódeczki dobrze jest schłodzić przez kwadrans w lodówce. Można je też dodatkowo ozdobić listkami mięty, dowolnymi bakaliami lub polać drobiną likieru.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)