Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki czosnkowe z serem to puszyste i miękkie pieczywo o wyjątkowym, wytrawnym i bardzo mocnym smaku. Wypełnione są pysznym farszem z sera, szpinaku i aromatycznego czosnku, dzięki czemu są idealną przekąską na ciepło lub na zimno. Ich forma wianuszka z bułeczek, sprawia, że wyglądają bardzo atrakcyjnie i zachęcają do wspólnego biesiadowania.
Te bułki czosnkowe są praktycznym i efektownym sposobem na ugoszczenie wszystkich, ale także na urozmaicenie klasycznego śniadania czy kolacji. Doskonale sprawdzą się na przyjęciach, piknikach, grillach, a także jako pyszny dodatek do zup czy sałatek. Ciasto drożdżowe jest bardzo wdzięczne i wybacza wiele błędów, dzięki czemu jest odpowiednie nawet dla osób dopiero rozpoczynających przygodę z pieczeniem.
Tak jak w przypadku szykowania chleba na drożdżach, po wyrobieniu ciasta należy je odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, pod przykryciem. Przez około godzinę powinno podwoić swoją objętość. Jeśli tak się nie dzieje, może to oznaczać albo niewłaściwą temperaturę mleka lub nieaktywne drożdże. Mleko powinno być letnie, nie gorące, w temperaturze ok. 37-40°C, ponieważ zbyt wysoka temperatura zabije drożdże. Upewnij się, że składniki są świeże i w terminie przydatności do spożycia. Jeśli dysponujesz drożdżami instant, możesz także z powodzeniem ich użyć - w takim wypadku pomijasz robienie zaczynu i wsypujesz je do miski z ciastem na samym początku zagniatania. Pamiętaj, by masę zagniatać krótko - tylko do połączenia składników. W przeciwnym wypadku bułeczki mogą być twarde i zbite.
Nadzienie bułeczek powinno być dość gęste i dobrze odsączone z wody. Zbyt wilgotny farsz najprawdopodobniej jest kwestią użycia świeżego szpinaku lub mrożonego po nieodpowiednim odparowaniu. Podsmażaj szpinak na maśle tak długo, aż odparuje cała woda. Odpowiednia konsystencja da ci również gwarancję, że bułeczki nie rozpadną się w trakcie pieczenia, a farsz nie wypłynie, tylko pozostanie wewnątrz.
Bułeczki czosnkowo-serowe są dość aromatyczne, ale jeśli uwielbiasz dania, które są bardzo wyraziste i aż przesiąknięte różnymi smakami, do farszu dodaj znacznie więcej czosnku, bardziej pikantny ser (np. parmezan czy ser pleśniowy), a także szczyptę chili. Świetnie sprawdzi się też masło czosnkowe zamiast zwykłego albo również pesto z czosnku niedźwiedziego. Zewnętrzną część bułeczek możesz posypać ulubionymi przyprawami, takimi jak: sól morska, czosnek granulowany, natkę pietruszki czy kminek.
Blade bułeczki po upieczeniu są oznaką niedostatecznego posmarowania ich roztrzepanym jajkiem lub zbyt niską temperaturą. Jajko nadaje bułeczkom pięknego, złocistego koloru i połysku. Upewnij się, że piekarnik jest dobrze nagrzany do 190-200°C. Pamiętaj, że upieczone bułki będą sprężyste w dotyku i powinny wydawać delikatnie pusty odgłos przy popukaniu ich na spodzie. Czas pieczenia jest tylko orientacyjny, sprawdzaj wypiek już po 20 minutach, a w razie konieczności wydłuż go do 30 minut.
By wszystkie bułeczki były odpowiednio upieczone, muszą mieć tę samą wielkość. Do podziału ciasta użyj wagi kuchennej, która da ci gwarancję, że każda kulka będzie dokładnie taka sama. Nieupieczone bułki z farszem układaj w okrągłej tortownicy, która nada całości pięknego kształtu wianka. Jeśli jednak nie dysponujesz tym akcesorium, możesz też włożyć całość do innego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia.
Wnętrze powinno być miękkie i aromatyczne, a ser musi być dobrze roztopiony i delikatnie ciągnący się. Zwróć uwagę, by użyć dobrej jakości żółtego sera, który zostanie starty na tarce o dużych oczkach. Ciekawie sprawdzi się też mozzarella, która doskonale pasuje do szpinaku i czosnku. Miłośnicy mocniejszych smaków mogą poeksperymentować również z fetą, która charakteryzuje się dużą zawartością soli.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2152
Z końcem lata warto zamknąć jego owoce w słoikach, żebyśmy mogli się nimi cie...
Odsłon: 110
W sezonie pomidorowym warto przygotować taki sos na zapas. Podczas zimy taki...
Odsłon: 137
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2152
Z końcem lata warto zamknąć jego owoce w słoikach, żebyśmy mogli się nimi cie...
Odsłon: 110
W sezonie pomidorowym warto przygotować taki sos na zapas. Podczas zimy taki...
Odsłon: 137
Składniki
Podgrzej mleko do temperatury 37-40°C. Rozkrusz do niego drożdże, wsyp cukier i wymieszaj dokładnie. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Wlej zaczyn drożdżowy do miski. Przesiej do niego mąkę. Dodaj 1 jajko, masło (roztopione, ale nie gorące) i sól. Zagnieć składniki (lub wyrób mikserem z hakami) na jednolite, gładkie ciasto. Przykryj je bawełnianą ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Posiekaj szpinak i podsmaż chwilę na maśle. Dopraw solą i pieprzem. Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj ser i czosnek ze szpinakiem.
Podziel ciasto na 7 równych części i uformuj z nich kule. W każdej kuli zrób wgłębienie (np. dnem kieliszka) i włóż w nie porcję farszu. Ponownie uformuj kulę tak, by dokładnie zakleić wgłębienie z farszem.
Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia tortownice o średnicy 24 cm. Ułóż w niej kule z ciasta - jedną na środku, 6 pozostałych - wokół niej. Odstaw jeszcze na pół godziny w ciepłe miejsce.
Posmaruj bułeczki z wierzchu rozkłóconym jajkiem. Możesz też w tym momencie oprószyć je ziołami czy sezamem. Wstaw tortownicę na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez około 25 minut.