Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przekąski
  • Bułeczki czosnkowe z serem
  • Przekąski
  • Przepis na

Bułeczki czosnkowe z serem

02.10.2025 Odsłon: 73886
5.0 (72 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Bułeczki czosnkowe z serem to puszyste i miękkie pieczywo o wyjątkowym, wytrawnym i bardzo mocnym smaku. Wypełnione są pysznym farszem z sera, szpinaku i aromatycznego czosnku, dzięki czemu są idealną przekąską na ciepło lub na zimno. Ich forma wianuszka z bułeczek, sprawia, że wyglądają bardzo atrakcyjnie i zachęcają do wspólnego biesiadowania. 

Ciasto drożdżowe z dodatkami - świetny pomysł na każde spotkanie 

Te bułki czosnkowe są praktycznym i efektownym sposobem na ugoszczenie wszystkich, ale także na urozmaicenie klasycznego śniadania czy kolacji. Doskonale sprawdzą się na przyjęciach, piknikach, grillach, a także jako pyszny dodatek do zup czy sałatek. Ciasto drożdżowe jest bardzo wdzięczne i wybacza wiele błędów, dzięki czemu jest odpowiednie nawet dla osób dopiero rozpoczynających przygodę z pieczeniem.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przygotowanie bułek - jak traktować drożdże i ciasto? 

Tak jak w przypadku szykowania chleba na drożdżach, po wyrobieniu ciasta należy je odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, pod przykryciem. Przez około godzinę powinno podwoić swoją objętość. Jeśli tak się nie dzieje, może to oznaczać albo niewłaściwą temperaturę mleka lub nieaktywne drożdże. Mleko powinno być letnie, nie gorące, w temperaturze ok. 37-40°C, ponieważ zbyt wysoka temperatura zabije drożdże. Upewnij się, że składniki są świeże i w terminie przydatności do spożycia. Jeśli dysponujesz drożdżami instant, możesz także z powodzeniem ich użyć - w takim wypadku pomijasz robienie zaczynu i wsypujesz je do miski z ciastem na samym początku zagniatania. Pamiętaj, by masę zagniatać krótko - tylko do połączenia składników. W przeciwnym wypadku bułeczki mogą być twarde i zbite. 

Idealna konsystencja farszu do domowego pieczywa 

Nadzienie bułeczek powinno być dość gęste i dobrze odsączone z wody. Zbyt wilgotny farsz najprawdopodobniej jest kwestią użycia świeżego szpinaku lub mrożonego po nieodpowiednim odparowaniu. Podsmażaj szpinak na maśle tak długo, aż odparuje cała woda. Odpowiednia konsystencja da ci również gwarancję, że bułeczki nie rozpadną się w trakcie pieczenia, a farsz nie wypłynie, tylko pozostanie wewnątrz. 

Jak zwiększyć wyrazistość farszu do bułeczek? 

Bułeczki czosnkowo-serowe są dość aromatyczne, ale jeśli uwielbiasz dania, które są bardzo wyraziste i aż przesiąknięte różnymi smakami, do farszu dodaj znacznie więcej czosnku, bardziej pikantny ser (np. parmezan czy ser pleśniowy), a także szczyptę chili. Świetnie sprawdzi się też masło czosnkowe zamiast zwykłego albo również pesto z czosnku niedźwiedziego. Zewnętrzną część bułeczek możesz posypać ulubionymi przyprawami, takimi jak: sól morska, czosnek granulowany, natkę pietruszki czy kminek. 

Domowe wypieki są blade - czym to jest spowodowane? 

Blade bułeczki po upieczeniu są oznaką niedostatecznego posmarowania ich roztrzepanym jajkiem lub zbyt niską temperaturą. Jajko nadaje bułeczkom pięknego, złocistego koloru i połysku. Upewnij się, że piekarnik jest dobrze nagrzany do 190-200°C. Pamiętaj, że upieczone bułki będą sprężyste w dotyku i powinny wydawać delikatnie pusty odgłos przy popukaniu ich na spodzie. Czas pieczenia jest tylko orientacyjny, sprawdzaj wypiek już po 20 minutach, a w razie konieczności wydłuż go do 30 minut. 

Jak odpowiednio upiec pyszne bułeczki? 

By wszystkie bułeczki były odpowiednio upieczone, muszą mieć tę samą wielkość. Do podziału ciasta użyj wagi kuchennej, która da ci gwarancję, że każda kulka będzie dokładnie taka sama. Nieupieczone bułki z farszem układaj w okrągłej tortownicy, która nada całości pięknego kształtu wianka. Jeśli jednak nie dysponujesz tym akcesorium, możesz też włożyć całość do innego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. 

Bułeczki czosnkowe z serem - jak powinno wyglądać wnętrze? 

Wnętrze powinno być miękkie i aromatyczne, a ser musi być dobrze roztopiony i delikatnie ciągnący się. Zwróć uwagę, by użyć dobrej jakości żółtego sera, który zostanie starty na tarce o dużych oczkach. Ciekawie sprawdzi się też mozzarella, która doskonale pasuje do szpinaku i czosnku. Miłośnicy mocniejszych smaków mogą poeksperymentować również z fetą, która charakteryzuje się dużą zawartością soli.

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

KatarzynaBB
KatarzynaBB
Pieczywo

Wysoko białkowy chlebek beż mąki

Pieczywo Wysoko białkowy chlebek beż mąki

Pyszny i zdrowy! Polecam

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Jajka
  • Ser
  • Orzechy
  • Włoskie
  • Chleby

Odsłon: 29443

do 15 min 15 min
22
aniajaw
aniajaw
Desery

Faworki

Desery Faworki

Podczas karnawału... kruche faworki to obowiązek ; )

  • Tłusty czwartek
  • Polska

Odsłon: 45900

> 60 min >60 min
61
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasta Drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2152

do 60 min 60 min
23
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Przetwory

marmolada pomidorowa

Przetwory marmolada pomidorowa

Z końcem lata warto zamknąć jego owoce w słoikach, żebyśmy mogli się nimi cie...

  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Pomidorowa
  • Warzywa
  • Owoce
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Imbir
  • Dżemy

Odsłon: 110

> 60 min >60 min
2
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Przetwory

klasyczny sos pomidorowy

Przetwory klasyczny sos pomidorowy

W sezonie pomidorowym warto przygotować taki sos na zapas. Podczas zimy taki...

  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy

Odsłon: 137

> 60 min >60 min
2
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Przetwory

sos pomidorowo-jabłkowy

Przetwory sos pomidorowo-jabłkowy

Przygotowanie tego sosu jest nieco czasochłonne, ale jego smak jest tego wart...

  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Owoce
  • Jabłka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Czosnek

Odsłon: 114

> 60 min >60 min
2
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

KatarzynaBB
KatarzynaBB
Pieczywo

Wysoko białkowy chlebek beż mąki

Pieczywo Wysoko białkowy chlebek beż mąki

Pyszny i zdrowy! Polecam

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Jajka
  • Ser
  • Orzechy
  • Włoskie
  • Chleby

Odsłon: 29443

do 15 min 15 min
22
aniajaw
aniajaw
Desery

Faworki

Desery Faworki

Podczas karnawału... kruche faworki to obowiązek ; )

  • Tłusty czwartek
  • Polska

Odsłon: 45900

> 60 min >60 min
61
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasta Drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2152

do 60 min 60 min
23
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Przetwory

marmolada pomidorowa

Przetwory marmolada pomidorowa

Z końcem lata warto zamknąć jego owoce w słoikach, żebyśmy mogli się nimi cie...

  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Pomidorowa
  • Warzywa
  • Owoce
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Imbir
  • Dżemy

Odsłon: 110

> 60 min >60 min
2
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Przetwory

klasyczny sos pomidorowy

Przetwory klasyczny sos pomidorowy

W sezonie pomidorowym warto przygotować taki sos na zapas. Podczas zimy taki...

  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy

Odsłon: 137

> 60 min >60 min
2
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Przetwory

sos pomidorowo-jabłkowy

Przetwory sos pomidorowo-jabłkowy

Przygotowanie tego sosu jest nieco czasochłonne, ale jego smak jest tego wart...

  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Owoce
  • Jabłka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Czosnek

Odsłon: 114

> 60 min >60 min
2
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przekąski
Smaker
Bułeczki czosnkowe z serem
Autor:
smaker
do 60 min
3-4 osoby

Składniki

Składniki na ciasto:
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 200 ml mleka,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 400 g mąki pszennej,
  • 50 g płynnego masła,
  • 2 jajka,
  • 1/2 łyżeczki soli.
Składniki na farsz:
  • 150 g sera żółtego (np. edam),
  • 150 g szpinaku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz (do smaku),
  • masło klarowane (do smażenia).
Sposób przygotowania:
1

Podgrzej mleko do temperatury 37-40°C. Rozkrusz do niego drożdże, wsyp cukier i wymieszaj dokładnie. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.

2

Wlej zaczyn drożdżowy do miski. Przesiej do niego mąkę. Dodaj 1 jajko, masło (roztopione, ale nie gorące) i sól. Zagnieć składniki (lub wyrób mikserem z hakami) na jednolite, gładkie ciasto. Przykryj je bawełnianą ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

3

Posiekaj szpinak i podsmaż chwilę na maśle. Dopraw solą i pieprzem. Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj ser i czosnek ze szpinakiem.

4

Podziel ciasto na 7 równych części i uformuj z nich kule. W każdej kuli zrób wgłębienie (np. dnem kieliszka) i włóż w nie porcję farszu. Ponownie uformuj kulę tak, by dokładnie zakleić wgłębienie z farszem.

5

Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia tortownice o średnicy 24 cm. Ułóż w niej kule z ciasta - jedną na środku, 6 pozostałych - wokół niej. Odstaw jeszcze na pół godziny w ciepłe miejsce.

6

Posmaruj bułeczki z wierzchu rozkłóconym jajkiem. Możesz też w tym momencie oprószyć je ziołami czy sezamem. Wstaw tortownicę na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez około 25 minut.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki