Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe, małe bułeczki gyros to przekąska zainspirowana daniem kuchni tatarskiej i baszkirskiej. Tzw. peremechy mogą mieć różne nadzienie, ale smakują pysznie z kurczakiem w greckim stylu!
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 184
Prosty przepis na gorącą przekąskę w pięć minut! Chrupiące bułki wypełnione s...
Odsłon: 168
Dziś proponujemy przepis na wytrawne naleśniki po bolońsku. Idealne połączeni...
Odsłon: 1348
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 184
Prosty przepis na gorącą przekąskę w pięć minut! Chrupiące bułki wypełnione s...
Odsłon: 168
Dziś proponujemy przepis na wytrawne naleśniki po bolońsku. Idealne połączeni...
Odsłon: 1348
Składniki
Podgrzej mleko do około 38°C. Rozkrusz do niego drożdże, dodaj cukier. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem z bawełnianej ściereczki.
Roztop masło (ma być płynne, ale nie gorące). W dużej misce połącz zaczyn drożdżowy z masłem, jajkiem i solą. Stopniowo przesiej do niego mąkę, mieszając powstające ciasto łyżką. Zagnieć wszystkie składniki na jednolitą, gładką masę.
Uformuj z ciasta kulę i odłóż w ciepłe miejsce na godzinę w przykrytym ściereczką naczyniu. Po tym czasie ponownie zagnieć ciasto i odstaw na kolejną godzinę. Następnie podziel ciasto na porcje wielkości mandarynek, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na 15 minut.
W czasie, gdy ciasto będzie wyrastać, pokrój cebulę w kosteczkę i zeszklij na oleju. Posiekaj drobno mięso lub zmiel w maszynce przez sitko o dużych oczkach. Połącz z przyprawą gyros i mięsem. Dosól do smaku, jeśli to konieczne (niektóre przyprawy gyros mają już sól w składzie).
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj po kolei kulki ciasta na niezbyt cienkie placki. Na każdym umieść porcję farszu. Zawiń brzegi ciasta wokół farszu (do środka) tak, by niemal całkowicie zamknąć go z środku bułeczki. Pozostaw niewielki otwór. Tak przygotowane bułeczki odłóż jeszcze na 15-20 minut w ciepłe miejsce.
Rozgrzej w głębokiej patelni olej. Ma być go tyle, by bułeczki dosłownie w nim pływały, zanurzając się do połowy (tak, jak przy smażeniu pączków). Wysmaż bułeczki gyros partiami, zaczynając od zanurzenia w oleju strony z otworem. Obracaj na drugą stronę, gdy się zarumienią. Po usmażeniu wykładaj bułeczki na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu.