Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące pakieciki to danie o wielu zastosowaniach – sprawdzi się jako śniadanie, lunch, kolacja czy przekąska na każdą imprezę. Roladki są przyjemnie chrupiące i skrywają warzywno-mięsne, aromatyczne wnętrze. Wyjątkowy smak boczku lub szynki wołowej sprawia, że nie są potrzebne żadne inne przyprawy, jedynie szczypta soli i pieprzu. Koniecznie podaj pakieciki z dodatkiem jogurtu naturalnego, dipu pomidorowego lub czosnkowego. Z pewnością to danie zniknie pierwsze z talerzy.
Polecam.
Odsłon: 185
Golonki z indyka, podane w pikantnej marynacie w stylu kuchni tex-mex (na baz...
Odsłon: 65
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 592
Polecam.
Odsłon: 185
Golonki z indyka, podane w pikantnej marynacie w stylu kuchni tex-mex (na baz...
Odsłon: 65
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 592
Składniki
Szynkę drobno posiekaj. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Papryki oczyść z gniazd nasiennych, a pomidory sparz. Warzywa drobno posiekaj.
W misce wymieszaj szynkę, papryki, pomidory i ser. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Każdy z arkuszy ciasta filo pokrój na 8 prostokątów. Nakładaj po ok. 1/16 masy na każdy z prostokątów, zostawiając nieco wolnego miejsca przy dłuższym boku. Zwiń prostokąty w roladki i zawiń ich brzegi.
Zwilż łączenia za pomocą odrobiny wody i dokładnie przyklej ciasto do siebie. Na patelni rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Smaż partiami po 2-3 roladki do uzyskania złotego koloru z każdej strony.
Chrupiące pakieciki odkładaj na papierowe ręczniki, by wchłonęły nadmiar tłuszczu. Przekąskę podawaj najlepiej na ciepło, kiedy ciasto jest jeszcze chrupiące.