Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiący kalafior w pikantnej glazurze to idealna przekąska dla fanów kuchni azjatyckiej i miłośników ostrzejszych smaków. Pieczony w delikatnej panierce staje się chrupiący, a aromatyczny sos chili-sojowy nadaje mu wyjątkowego charakteru i lekko klejącej, błyszczącej glazury.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3905
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 636
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3852
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 420
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3905
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 636
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3852
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 420
Składniki
Kalafior podziel na różyczki, umyj i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. W misce połącz mąkę pszenną, skrobię, wodę, olej oraz przeciśnięty czosnek. Wymieszaj, aż powstanie gładkie, średnio gęste ciasto.
Różyczki kalafiora maczaj w cieście i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez ok. 25 minut aż kalafior stanie się rumiany i chrupiący.
W rondelku wymieszaj sos słodki chili, sos sojowy, ocet ryżowy, wodę, czosnek granulowany i płatki chili. Doprowadź do wrzenia. W osobnym kubku rozprowadź mąkę kukurydzianą w odrobinie zimnej wody i wlej do rondelka, mieszając aż sos zgęstnieje. Jeśli jest za ostry, dodaj na koniec odrobinę miodu.
Gorące upieczone różyczki kalafiora przełóż do dużej miski i polej przygotowaną glazurą. Delikatnie wymieszaj, aby wszystkie kawałki były nią równomiernie pokryte.