Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto francuskie z kozim serem to niezwykle aromatyczna i kusząca przekąska, która podbije podniebienie wszystkich gości na każdej imprezie. Wyrazisty smak koziego sera przełamy delikatnością kurczaka i słodyczą pomidorów tworzy jedną całość. Dodatkowo danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1071
Polecam.
Odsłon: 1048
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1069
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1071
Polecam.
Odsłon: 1048
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1069
Składniki
Pierś z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój ją w niewielkie kawałeczki i oprósz solą i pieprzem. Podsmaż ją na oliwie z oliwek do zezłocenia. Odstaw do przestudzenia.
Pomidora umyj i pokrój w cienkie plastry lub półplastry. Ser kozi pokrusz lub pokrój w kawałki.
Przygotuj sos. W misce wymieszaj śmietanę, musztardę, żółtko i przyprawy. Dodaj też przeciśnięty przez praskę czosnek. Dobrze wymieszaj.
Złóż przekąskę. Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na 6 kwadratów. Z każdego uformuj okrągłą łódeczkę o brzegach podniesionych na wysokość ok. 0,5-1 cm. Do każdej łódeczki rozłóż po równo: sera, pomidory i kurczaka. Wlej po równo przygotowany sos. Posyp siekanymi ziołami i drobno posiekanym czosnkiem. Przełóż bułeczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj je rozbełtanym jajkiem. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 190 st. Celsjusza. Piecz je przez 15-20 minut, do ładnego zezłocenia. Ciasto francuskie z kozim serem podawaj na ciepło. Możesz je jeszcze posypać dodatkowymi ziołami.