Do góry

Przekąski Przepis na:

Domowy ser śmietankowy

Przepis dnia 2018-10-08
Domowy ser śmietankowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 294 Ocena: 5651

Dodano:

Odsłon: 9784

Nie ma nic lepszego niz domowy ser. Bez zadnej chemii, z naturalnych skladników, dzieki dodanemu jogurtowi jest bardzo kremowy. Zaden ser wykonany przemyslowo nie dorówna mu smakiem. Przyrzadzenie jest bardzo proste, jesli zrobimy to wieczorem, rano mamy gotowy ser na sniadanie, choc tak naprawde smakuje po kilku dniach jeszcze lepiej.

Składniki

  • 4 litry mleka 3,5% (nie moze byc pasteryzowane)
  • 1l jogurtu 3,5%
  • 1-2 lyzki soli
  • 4 cytryny
  • ew. esencja octowa
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Domowy ser śmietankowy

Przygotowanie

  1. Podgrzac 4 l mleka. Z tej ilosci wyjdzie ok 1 kg sera smietankowego. Uzywamy tylko swiezego mleka organicznego (w zadnym wypadku pasteryzowanego) o zawartoscii tluszczu ponad 3%.
    W czasie gotowania mieszac, aby nic sie nie przypalilo.
    Dodac lyzke soli, w zasadzie jedna wystarcza, w razie potrzeby dodac jeszcze jedna.
    Mleko podgrzewac do 85° C, wtedy pojawia sie piana.
    Dodajemy sok z 4 cytryn i wszystko dokladnie mieszamy.
    W tym momencie bialko zaczyna sie juz scinac.
    Aby ser byl jeszcze bardziej kremowy, dodajemy 1l jogurtu naturalnego z 3,5% tluszczu.
    Mozemy zrezygnowac z jogurtu, ale wtedy ser nie bedzie mial kremowej konsystencji.
    Wszystko razem dokladnie wymieszac i pozostawic na 10 minut, aby mleko sie calkowicie scielo.
    Jesli to nie nastapi, dodac jeszcze odrobine 5% esencji octowej.
    W miedzyczasie umiescic sito w misce i wylozyc sito cienka szmatka, najlepiej pielucha terowa.

  2. Przelac zawartosc garnka do sita.
    Plyn przedostaje sie przez szmatke do miski, a w szmatce zbiera sie ser.
    Uchwycic konce szmatki i wyciągnac ja z sita.
    Wyciekajacy plyn bedzie jeszcze goracy.
    Szmatke zakrecac coraz mocniej, aby wycisnac jeszcze wiecej serwatki, do momentu, az ser staje sie wyczuwalnie twardy.
    Wtedy spiac szmatke klipsem do torebek i pozostawic ser w schlodzonej serwatce przez 8 do 10 godzin.
    Po tym czasie mamy gotowy ser.

    Serwatke przelewam do butelki lub sloika i przechowuje w lodówce. Nadaje sie do picia lub do pieczenia chleba.
    Ser przechowuje w pojemniku, w serwatce, aby za szybko nie wysychal. W ten sposób przechowuje sie w lodówce tydzien. Teoretycznie, gdyz najczesciej "znika" juz duzo wczesniej.:)

  3. Aby sie nie kruszyl, kroje go bezposrednio po wyjeciu z lodówki.

  4. Tego rodzaju kremowy ser smakuje w wielu wersjach.
    Slodkiej - np. z gruszka, miodem i migdalami...

  5. ... lub pikantnej - z pomidorami, pesto z czosnku niedzwiedziego i oliwa z oliwek oraz octem winnym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (30)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 17 września 2018 W domu rodzinnym Mama robiła bardzo często z prawdziwego krowiego mleka. I wiem, że po kilku dniach był najlepszy ale nigdy u nas nie wytrzymywał dłużej niż jeden dzień. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń