Nie ma nic lepszego niz domowy ser. Bez zadnej chemii, z naturalnych skladników, dzieki dodanemu jogurtowi jest bardzo kremowy. Zaden ser wykonany przemyslowo nie dorówna mu smakiem. Przyrzadzenie jest bardzo proste, jesli zrobimy to wieczorem, rano mamy gotowy ser na sniadanie, choc tak naprawde smakuje po kilku dniach jeszcze lepiej.
Domowy ser śmietankowy
Składniki
- 4 litry mleka 3,5% (nie moze byc pasteryzowane)
- 1l jogurtu 3,5%
- 1-2 lyzki soli
- 4 cytryny
- ew. esencja octowa
Składniki
- 4 litry mleka 3,5% (nie moze byc pasteryzowane)
- 1l jogurtu 3,5%
- 1-2 lyzki soli
- 4 cytryny
- ew. esencja octowa

Etapy przygotowania
Podgrzac 4 l mleka. Z tej ilosci wyjdzie ok 1 kg sera smietankowego. Uzywamy tylko swiezego mleka organicznego (w zadnym wypadku pasteryzowanego) o zawartoscii tluszczu ponad 3%. W czasie gotowania mieszac, aby nic sie nie przypalilo. Dodac lyzke soli, w zasadzie jedna wystarcza, w razie potrzeby dodac jeszcze jedna. Mleko podgrzewac do 85° C, wtedy pojawia sie piana. Dodajemy sok z 4 cytryn i wszystko dokladnie mieszamy. W tym momencie bialko zaczyna sie juz scinac. Aby ser byl jeszcze bardziej kremowy, dodajemy 1l jogurtu naturalnego z 3,5% tluszczu. Mozemy zrezygnowac z jogurtu, ale wtedy ser nie bedzie mial kremowej konsystencji. Wszystko razem dokladnie wymieszac i pozostawic na 10 minut, aby mleko sie calkowicie scielo. Jesli to nie nastapi, dodac jeszcze odrobine 5% esencji octowej. W miedzyczasie umiescic sito w misce i wylozyc sito cienka szmatka, najlepiej pielucha terowa.

Przelac zawartosc garnka do sita. Plyn przedostaje sie przez szmatke do miski, a w szmatce zbiera sie ser. Uchwycic konce szmatki i wyciągnac ja z sita. Wyciekajacy plyn bedzie jeszcze goracy. Szmatke zakrecac coraz mocniej, aby wycisnac jeszcze wiecej serwatki, do momentu, az ser staje sie wyczuwalnie twardy. Wtedy spiac szmatke klipsem do torebek i pozostawic ser w schlodzonej serwatce przez 8 do 10 godzin. Po tym czasie mamy gotowy ser. Serwatke przelewam do butelki lub sloika i przechowuje w lodówce. Nadaje sie do picia lub do pieczenia chleba. Ser przechowuje w pojemniku, w serwatce, aby za szybko nie wysychal. W ten sposób przechowuje sie w lodówce tydzien. Teoretycznie, gdyz najczesciej "znika" juz duzo wczesniej.:)

Aby sie nie kruszyl, kroje go bezposrednio po wyjeciu z lodówki.

Tego rodzaju kremowy ser smakuje w wielu wersjach. Slodkiej - np. z gruszka, miodem i migdalami...

... lub pikantnej - z pomidorami, pesto z czosnku niedzwiedziego i oliwa z oliwek oraz octem winnym.

Przepis w Waszym wykonaniu (30)


Komentarze do przepisu (13)
Ostatnio komentowane przepisy

smaczny pieczony kurczak w nowej odsłonie.
Odsłon: 110
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 80

Omlet hiszpański, czyli tortilla de patatas, to tradycyjne danie kuchni hiszp...
Odsłon: 5738

Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Walentynki
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Orzechy
- Pistacje
- Ciasta
- Ciastka
- Serniki
Odsłon: 6846
Ostatnio komentowane przepisy

smaczny pieczony kurczak w nowej odsłonie.
Odsłon: 110
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 80

Omlet hiszpański, czyli tortilla de patatas, to tradycyjne danie kuchni hiszp...
Odsłon: 5738

Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Walentynki
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Orzechy
- Pistacje
- Ciasta
- Ciastka
- Serniki
Odsłon: 6846



Składniki
- 4 litry mleka 3,5% (nie moze byc pasteryzowane)
- 1l jogurtu 3,5%
- 1-2 lyzki soli
- 4 cytryny
- ew. esencja octowa
Podgrzac 4 l mleka. Z tej ilosci wyjdzie ok 1 kg sera smietankowego. Uzywamy tylko swiezego mleka organicznego (w zadnym wypadku pasteryzowanego) o zawartoscii tluszczu ponad 3%. W czasie gotowania mieszac, aby nic sie nie przypalilo. Dodac lyzke soli, w zasadzie jedna wystarcza, w razie potrzeby dodac jeszcze jedna. Mleko podgrzewac do 85° C, wtedy pojawia sie piana. Dodajemy sok z 4 cytryn i wszystko dokladnie mieszamy. W tym momencie bialko zaczyna sie juz scinac. Aby ser byl jeszcze bardziej kremowy, dodajemy 1l jogurtu naturalnego z 3,5% tluszczu. Mozemy zrezygnowac z jogurtu, ale wtedy ser nie bedzie mial kremowej konsystencji. Wszystko razem dokladnie wymieszac i pozostawic na 10 minut, aby mleko sie calkowicie scielo. Jesli to nie nastapi, dodac jeszcze odrobine 5% esencji octowej. W miedzyczasie umiescic sito w misce i wylozyc sito cienka szmatka, najlepiej pielucha terowa.
Przelac zawartosc garnka do sita. Plyn przedostaje sie przez szmatke do miski, a w szmatce zbiera sie ser. Uchwycic konce szmatki i wyciągnac ja z sita. Wyciekajacy plyn bedzie jeszcze goracy. Szmatke zakrecac coraz mocniej, aby wycisnac jeszcze wiecej serwatki, do momentu, az ser staje sie wyczuwalnie twardy. Wtedy spiac szmatke klipsem do torebek i pozostawic ser w schlodzonej serwatce przez 8 do 10 godzin. Po tym czasie mamy gotowy ser. Serwatke przelewam do butelki lub sloika i przechowuje w lodówce. Nadaje sie do picia lub do pieczenia chleba. Ser przechowuje w pojemniku, w serwatce, aby za szybko nie wysychal. W ten sposób przechowuje sie w lodówce tydzien. Teoretycznie, gdyz najczesciej "znika" juz duzo wczesniej.:)
Aby sie nie kruszyl, kroje go bezposrednio po wyjeciu z lodówki.
Tego rodzaju kremowy ser smakuje w wielu wersjach. Slodkiej - np. z gruszka, miodem i migdalami...
... lub pikantnej - z pomidorami, pesto z czosnku niedzwiedziego i oliwa z oliwek oraz octem winnym.
Bardzo lubie, robie z podobnego przepisu i zawsze sie zachwycam smakiem :-)
Raz chciałam zrobić jogurt naturalny, ale wyszedł ser. Domowy serek był bardzo smaczny polecam wszystkim:)
O Matko!!! Tylko nie mleko niepasteryzowane! Bardzo niebezpieczne jest stosowanie mleka nie pasteryzowanego. Można zarazić się gruźlicą lub listeriozą lub innymi chorobami odzwierzęcymi. Najlepiej mleko podgrzać do minimum 75 st.C lub stosować mleko mikrofiltrowane. Ser tez wyjdzie bardzo dobry i z 1 lita mleka 3,2% można uzyskać ok. 100g sera. No chyba że ktoś ma własne krowy (lub kozy) badane systematycznie na OLD.
Kocham taki ser, a z czarnuszką uwielbiam. Mam "zaprzyjaźnioną" krowę, od której 2 razy w miesiącu "dostaję" po 5 litrów mleka. To jest uczta: własny ser, własny twarożek z zsiadłego mleka, śmietana, zsiadłe mleko, maślanka, masło, serwatka, serek topiony - uff dostałam zadyszki. Warto poszukać "takiej przyjaciółki", nawet jak mieszka daleko. Wbrew pozorom nie jest drożej. Wyliczyłam sobie, a należę do osób oszczędzających. Dzięki za przypomnienie przepisu :):)
Najlepszy:)