Do góry

Przekąski Przepis na:

Drożdżowe racuchy z piekarnika o smaku pizzy.

Drożdżowe racuchy z piekarnika o smaku pizzy.

Autor:

Przepisów i artykułów: 48 Ocena: 406

Dodano:

Odsłon: 5175

Uwielbiam drożdżowe racuchy, lubię również od czasu do czasu zrobić je na troche inny sposób. Te pieczone w piekarniku są rewelacyjne i można wykorzystać do ich zrobienia różnych dodatków. Tym razem zrobiłam je o smaku pizzy.

Składniki

  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1 jajko szczypta soli
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • około 100 ml letniej wody
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 4 listki bazylii
  • 10 – 12 koktajlowych pomidorków
  • kilka małych plasterków pepperoni
  • 100 g sera ricotta
  • 100 g sera mozzarella
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Drożdżowe racuchy z piekarnika o smaku pizzy.

Przygotowanie

  1. Do miski przesiać mąkę, dodać do niej szczyptę soli, jajko i drożdże. Chwile wymieszać i ciągle mieszając dolewać do miski wodę. Ilość wody zależy od jakości maki, dolewać ja powoli i w razie potrzeby zwiększyć jej ilość. Ciasto ma być gęste ale lejące.

    Ciasto doprawić pieprzem, oregano i dodać starty parmezan.

  2. Do gotowego ciasta dodać ulubione, lub podane w przepisie dodatki dodatki i całość dobrze wymieszać.

    Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, nakładać łyżka racuchy.

    Piec w 180 st. C przez około 20 – 25 minut.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń