Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śmietana i grzyby to doskonały duet, a przygotowana z tych składników przekąska jest pożywna, lekka i bardzo smaczna. Możesz użyć tłustszej lub chudszej śmietany i dodać różne grzyby: borowiki, boczniaki, kurki lub oczywiście pieczarki. Smak całości podkręci drobno posiekany szczypiorek lub natka pietruszki.
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 53
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 271
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 53
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 271
Składniki
Oczyść i umyj pieczarki, po czym pokrój na ok. 4 części. Obierz cebulę, opłucz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmażaj cebulę przez 5 minut. Do cebuli dodaj przygotowane grzyby, przykryj patelnię, aby pieczarki puściły sok i przesmażaj danie przez kilka minut, aby cały płyn odparował.
Po tym czasie dodaj łyżkę masła, wymieszaj, a po chwili wlej śmietanę i trzymaj na ogniu ok. 5-7 minut. Na koniec dopraw całość solą i pieprzem. Wyłącz kuchenkę, ponownie przykryj pokrywkę i odstaw patelnię na 5 minut. Dzięki temu pieczarki nabiorą miękkości i bogatego smaku.
Grzyby w sosie śmietanowym podawaj na ciepło, udekorowane drobno posiekanym szczypiorkiem. Będą pasowały do różnorodnych dodatków: ziemniaków, makaronu lub ryżu, a także pieczonego kurczaka bądź ryby.