Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj pokażę, jak solę smalec. Okazuje się, że jest bardzo smaczny, miękki, umiarkowanie ostry. Do solenia używam świeżego smalcu z mięsem.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1069
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2872
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 966
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1731
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14697
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1069
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2872
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 966
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1731
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14697
Składniki
Ze wszystkich stron dobrze jest natrzeć świeży boczek solą. Salo weźmie sól w razie potrzeby, więc nie bój się, że jest dużo soli. Zmiel suszony tymianek w dłoniach i posyp smalcem. Wlać 1 cm warstwę soli na dno pojemnika i włożyć smalec. Wstaw do lodówki w dziale do przechowywania warzyw.
Po dwóch dniach oczyść smalec z soli i tymianku. Wymieszaj posiekany czosnek z czarnym pieprzem i zetrzyj smalec. Przechowywać w lodówce lub zamrażarce. Nawiasem mówiąc, mój przyjacielu, obejrzyj wideo i wszystko będzie dla ciebie jasne. Smacznego