Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj pokażę, jak solę smalec. Okazuje się, że jest bardzo smaczny, miękki, umiarkowanie ostry. Do solenia używam świeżego smalcu z mięsem.
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 43
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 102
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10327
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 108
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 983
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 43
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 102
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10327
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 108
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 983
Składniki
Ze wszystkich stron dobrze jest natrzeć świeży boczek solą. Salo weźmie sól w razie potrzeby, więc nie bój się, że jest dużo soli. Zmiel suszony tymianek w dłoniach i posyp smalcem. Wlać 1 cm warstwę soli na dno pojemnika i włożyć smalec. Wstaw do lodówki w dziale do przechowywania warzyw.
Po dwóch dniach oczyść smalec z soli i tymianku. Wymieszaj posiekany czosnek z czarnym pieprzem i zetrzyj smalec. Przechowywać w lodówce lub zamrażarce. Nawiasem mówiąc, mój przyjacielu, obejrzyj wideo i wszystko będzie dla ciebie jasne. Smacznego