Do góry

Przekąski Przepis na:

jak solić smalec

jak solić smalec

Autor:

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 358

Dodano:

Odsłon: 367

Dzisiaj pokażę, jak solę smalec. Okazuje się, że jest bardzo smaczny, miękki, umiarkowanie ostry. Do solenia używam świeżego smalcu z mięsem.

Składniki

  • Salo - 800-1000 g
  • sól - 2 szklanki
  • suszony tymianek - 1 szklanka
  • czosnek - 3 ząbki
  • mielony czarny pieprz - 1 łyżeczka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ze wszystkich stron dobrze jest natrzeć świeży boczek solą. Salo weźmie sól w razie potrzeby, więc nie bój się, że jest dużo soli. Zmiel suszony tymianek w dłoniach i posyp smalcem. Wlać 1 cm warstwę soli na dno pojemnika i włożyć smalec. Wstaw do lodówki w dziale do przechowywania warzyw.

  2. Po dwóch dniach oczyść smalec z soli i tymianku. Wymieszaj posiekany czosnek z czarnym pieprzem i zetrzyj smalec. Przechowywać w lodówce lub zamrażarce.
    Nawiasem mówiąc, mój przyjacielu, obejrzyj wideo i wszystko będzie dla ciebie jasne. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń