Do góry

Przekąski Przepis na:

Karkówka faszerowana pieczarkami

Karkówka faszerowana pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 476 Ocena: 3397

Dodano:

Odsłon: 2444

Karkówka faszerowana pieczarkami, pieczona w piekarniku to doskonały pomysł na obiad lub na wędlinę na kanapki.

Składniki

  • karkówka o wadze ok. 1,2kg
  • 1 łyżka soli do mięsa
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego
  • ok. 300g pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz do pieczarek
  • olej do smażenia
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Karkówka faszerowana pieczarkami

Przygotowanie

  1. Pieczarki obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Na patelni rozgrzałam 2-3 łyżki oleju. Wrzuciłam cebulę i podsmażyłam ją przez 2-3 minuty. Następnie dodałam do niej starte pieczarki. Pieczarki po chwili smażenia puszczają sok, więc trzeba smażyć je aż cały ten sok odparuje. W trakcie smażenia przyprawiłam pieczarki do smaku solą, pieprzem i roztartym majerankiem. Pieczarki zestawiłam z gazu i pozostawiłam do wystygnięcia. Karkówkę umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Natarłam ją z każdej strony solą i przyprawą do mięsa wieprzowego. Na wierzchu mięsa zrobiłam trzy podłużne nacięcia. W te nacięcia poupychałam usmażone pieczarki. Nafaszerowane mięso obwiązałam sznurkiem bawełnianym wędliniarskim i przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu mięsa poukładałam plasterki czosnku. Naczynie z mięsem przykryłam i wstawiłam do lodówki na całą noc do zamarynowania. Następnego dnia mięso upiekłam w piekarniku. Piekłam je ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni przykryte folią aluminiową. Po upieczeniu mięso pozostawiłam w piekarniku do wystygnięcia. Następnie wyjęłam je z powstałego w trakcie pieczenia sosu, owinęłam folią i schłodziłam w lodówce. Dobrze schłodzone mięso pokroiłam na cienkie plasterki jak wędlinę. Mięso można też pokroić w grubsze plastry i podać jako pieczeń obiadową z ulubionymi dodatkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń