Smaker
Dodaj przepis
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przekąski
  • kiełbasa swojska
  • Przekąski
  • Przepis na
Odsłon: 111228 21.09.2015

kiełbasa swojska

> 60 min
>60 min
>6 osób
>6 os.
Miodipieprz
Miodipieprz

Wystarczyło kilka chłodniejszych dni, a już w domu podniosły się głosy, domagające się zmiany jadłospisu. Lekkie warzywne zapiekanki, musiały więc ustąpić, przed cięższym zestawem mięsiw. Ustępując naleganiom, wyjąłem z czeluści kuchennych szafek, maszynkę do mięsa, zdobiłem przegląd domowej wędzarni i zabrałem się do pracy. Sam również lubię, smak domowej kiełbasy, podanej razem ze smażonymi jajkami, czy tez nawet samej, tyko z dodatkiem zmrożonej, krystalicznej czystej..... wody oczywiście.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Przygotowanie

1

Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w grubą kostkę( kwadraty o 4*4 cm), układamy w misach, przy czym oddzielnie układamy wołowinę, wieprzowinę ze ścięgnami i tłuste okrawki, boczek i ładniejsze części łopatki oraz szynkę.

2

Każdy rodzaj mięsa wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem i cukrem(ten dodajemy cały) i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej sześć godzin( najlepiej na noc)

3

W maszynce do mięsa mielimy kolejno poszczególne rodzaje mięs
-wołowe na sicie 2 mm pasztetowym ( lub dwukrotnie na 4 mm)
-wieprzowe klasy III na sicie 4 mm
-wieprzowe klasy II na sicie 9 mm
-wieprzowe klasy I na szarpaku lub nożem w kwadraty o doku 1,5 cm

4

Zmielone mięso wyrabiamy, przez 20-30 minut dodając do niego wszystkie przyprawy (należy pamiętać, że wyrób po zaparzeniu będzie miał wyraźniejszy smak) i wodę, nadając mięsnej masie nie za "sztywną" konsystencję umożliwiającą nabicie jelit (ja dodałem przy wyrobie 0,5 l wody, ale nie jest to żadna norma).

5

Wyrobioną mięsną masą (musi dosyć mocno się kleić) napełniamy z pomocą lejka do kiełbas wieprzowe jelita (do nabycia w większości mięsnych sklepów), dzielimy je na pęta okręcając je wokół siebie, lub za pomocą sznurka, nakładamy na kije i zostawiamy w chłodnym miejscu na 8-10 godzin ( z reguły zostawiam kiełbasy na noc) aby obciekły.

6

Kolejnego ranka rozpalamy wędzarnię.
Przekładamy kiełbasę do wędzarni, przez i pierwsze 40-50 minut osadzamy ją (utrzymujemy temperaturę 30-35 stopni, nie zadymiamy i nie zamykamy wędzarni).
Jest to niezwykle ważny etap, pozwalający ciepłemu powietrzu, na osuszenie kiełbasianych jelit.
Niestety, zwykle pomija się osadzanie, przy wędzeniu i wędliny później są, nie uwędzone a "pomazane" dymem.

7

Następnie podnosimy temperaturę w wędzarni, do 65-70 stopni na, 40-50 minut.
Później zmniejszamy temperaturę, do 50-60 stopni i wędzimy przez dalsze, 3-4 godzimy.
Po tym czasie, nasze kiełbasy, powinny mieć już odpowiedni kolor. Podnosimy więc temperaturę, znów do 70 stopni, na 40 minut (nie musimy wtedy, już później, parzyć kiełbas) i kończymy wędzenie.

8

Kiełbasy zastawiamy w spokoju, na kilka godzin, do wystudzenia ( ja po prostu zastawiam je w wędzarni, z uchylonymi drzwiczkami) i gotowe.

9

W czasie wędzenia, bardzo ważne jest, aby temperatura nie była wyższa, niż wspomniane 70 stopni.
Oczywiście nic złego się nie stanie, jeżeli przez chwilę, "podskoczy" wyżej.
Pamiętajmy jednak, że w temperaturze wyższej, tłuszcz zawarty w mięsie, wytapia się.
Wtedy zamiast kiełbasy wędzonej, będziemy mieli mielonkę ze smalcem z wędzarni.

10

W tym przepisie nie użyłem utrwalaczy (saletry), jest to więc wyrób przeznaczony do spożycia, w przeciągu kilku następnych dni( kiełbasę możemy oczywiście zamrozić).

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (4)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Polecane przepisy

karol okrasa na swojska kielbase

Przepis dnia

Helcia86
Helcia86
Dania główne

Swojski orient

Dania główne Swojski orient

Danie dość szybkie i sycące, dla miłośników kaszy w sam raz.

  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Tajska
  • Śródziemnomorska
  • Kasze
  • Kasza jaglana
  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Jogurt
  • Mięso
  • Kurczak
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Curry
  • Jajka

Odsłon: 14228

do 60 min 60 min
15
bellamozzarella
bellamozzarella
Śniadania

swojskie śniadanko

Śniadania swojskie śniadanko

dopadła mnie nieuzasadniona chęć spożycia kabanosów,które się zowią pepperoni...

  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Jajka

Odsłon: 457

do 15 min 15 min
9
wmk
wmk
Zupy

Żurek na białej kiełbasie ze swojskiego zakwasu

Zupy Żurek na białej kiełbasie ze swojskiego zakwasu

Bardzo smaczna, syta i rozgrzewająca zupa. Ma właściwości prozdrowotne, zawie...

  • Wielkanoc
  • Makaron
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Makarony
  • Kiełbasy
  • Jajka

Odsłon: 504

do 60 min 60 min
5

kiełbasa swojska przepis dziadka

anetas197601
anetas197601
Przekąski

swojski majonez

Przekąski swojski majonez

jak się ma sklerozę to trzeba sobie jakoś radzic :))

  • Wielkanoc
  • Owoce

Odsłon: 9042

do 15 min 15 min
13
bozka44
bozka44
Dania główne

Swojskie jadło

Dania główne Swojskie jadło

Pyszne danie jednogarnkowe, ekspresowe, bardzo zdrowe :-)

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Fasolka
  • Gęś
  • Przyprawy

Odsłon: 10784

do 30 min 30 min
28
fafiatko
fafiatko
Zupy

Kwaśnica na swojskiej kiełbasie

Zupy Kwaśnica na swojskiej kiełbasie

Na ostro!

  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kapusta
  • Papryka
  • Mięso
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Kiełbasy

Odsłon: 2560

do 30 min 30 min
22

kiełbasa swojska krucha

Kasiaczek06
Kasiaczek06
Dania główne

Swojskie kluchy

Dania główne Swojskie kluchy

Swojskie jadło;)

  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Kiełbasy
  • Jajka

Odsłon: 5398

> 60 min >60 min
27
kasia90
kasia90
Pieczywo

Swojski chlebek

Pieczywo Swojski chlebek

Upiekłam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni ;) Jest po prostu pyszny i mo...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Chleby
  • Jajka

Odsłon: 559

do 60 min 60 min
10
kuchmariola63
kuchmariola63
Wędliny

Kiełbasa swojska

Wędliny Kiełbasa swojska

Kiełbasa zrobiona jest z golonki wieprzowej, boczku oraz łopatki wieprzowej.

  • Polska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kiełbasy

Odsłon: 46567

> 60 min >60 min
30

kielbasa swojska wlasnej roboty

agnes72
agnes72
Zupy

Rosół z własnej gęsi.

Zupy Rosół z własnej gęsi.

Dziś u nas rosołek pyszny bez chemii i konserwantów ponieważ z naszej wychodo...

  • Walentynki
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Podroby
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Sałatki makaronowe

Odsłon: 10355

> 60 min >60 min
7
smaker
smaker
Wędliny

Kiełbasa swojska - przepis na 10 kg mięsa

Wędliny Kiełbasa swojska - przepis na 10 kg mięsa

Kiełbasa swojska – jak mówi sama nazwa – jest niezwykle aromatyczna i smakowi...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Grill
  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kanapki
  • Kiełbasy

Odsłon: 22871

> 60 min >60 min
69
kuchmariola63
kuchmariola63
Dodatki

Kiełbasa swojska z gara.

Dodatki Kiełbasa swojska z gara.

Bardzo smaczna kiełbasa, mocno czosnkowa i pieprzna. Kiełbasa jest wędzona me...

  • Polska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kiełbasy

Odsłon: 1177

> 60 min >60 min
5

kiełbasa swojska pieczona w piekarniku

agnes72
agnes72
Dania główne

Swojskie kacze udka pieczone w przyprawach

Dania główne Swojskie kacze udka pieczone w przyprawach

Co powiecie na świeżo upieczoną chrupką a zarazem soczystą swojską kaczuszkę...

  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kaczka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek

Odsłon: 2791

do 30 min 30 min
5
Docherro
Docherro
Wędliny

Biała kiełbasa z piekarnika z cebulką i ziołami.

Wędliny Biała kiełbasa z piekarnika z cebulką i ziołami.

Proponuję na obiad,szybkie danie jednogarnkowe.Pieczona biała kiełbasa. Pół g...

  • Wielkanoc
  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Rozmaryn
  • Kiełbasy

Odsłon: 220

do 30 min 30 min
9
kuchmariola63
kuchmariola63
Dodatki

Kiełbasa swojska

Dodatki Kiełbasa swojska

Prosta w wykonaniu, smaczna swojska kiełbasa zrobiona z mięsa wieprzowego, ło...

  • Warzywa
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Kiełbasy

Odsłon: 23035

> 60 min >60 min
11

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

PaniMkuchniasmakowita
PaniMkuchniasmakowita
Sałatki

Prosta i pyszna surówka z marchewki.

Sałatki Prosta i pyszna surówka z marchewki.

Bardzo prosta do zrobienia i pyszna surówka z marchewki. Prawdziwe wspomnieni...

  • Polska
  • Warzywa
  • Owoce
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 2094

do 15 min 15 min
9
smaker
smaker
Desery

Pudding pistacjowy z truskawkami

Desery Pudding pistacjowy z truskawkami

Desery z truskawkami dają wiele możliwości na oryginalne połączenia smaków. D...

  • Impreza
  • Kremy
  • Owoce
  • Nabiał
  • Orzechy
  • Kremy
  • Jajka

Odsłon: 1482

do 60 min 60 min
2
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
kalina11
kalina11
Dania główne

Pieczarki nadziewane z grilla z piersią z kaczki

Dania główne Pieczarki nadziewane z grilla z piersią z kaczki

Wiosenny grill na którym znalazły się pieczarki z pysznym nadzieniem, do tego...

  • Grill
  • Polska
  • Pomidorowa
  • Warzywa
  • Grzyby
  • Przyprawy

Odsłon: 378

do 30 min 30 min
1
smaker
smaker
Dania główne

Zapiekanka gospodarska

Dania główne Zapiekanka gospodarska

Ta aromatyczna zapiekanka gospodarska jest rodzimą wariacją na temat włoskiej...

  • Polska
  • Warzywa
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Zapiekanki

Odsłon: 17576

do 60 min 60 min
30
kuchmariola63
kuchmariola63
Dania główne

Krokiety z młodej kiszonej kapusty i pieczarkami.

Dania główne Krokiety z młodej kiszonej kapusty i pieczarkami.

Kolejne krokiety zrobione tym razem z młodej, kiszonej kapusty i pieczarek us...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Bez cukru
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Jajka

Odsłon: 142

> 60 min >60 min
2
Lawend
Lawend
Desery

Słodkie bułeczki drożdżowe z dżemem i posypką z kawy

Desery Słodkie bułeczki drożdżowe z dżemem i posypką z kawy

Bułeczki zadowolą każdego łakomczucha. Proste w wykonaniu i smaczne. Nadzieni...

  • Impreza
  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Nabiał
  • Ciasta
  • Dżemy
  • Bułki

Odsłon: 153

> 60 min >60 min
2

Inne przepisy autora

Napoje

brzoskwiniowa nalewka

Napoje

Nalewka z aronii z liśćmi wiśni i jeżyn

Wędliny

Pasztet domowy

Dania główne

Luzowanie drobiu

Miodipieprz
Miodipieprz
Napoje

brzoskwiniowa nalewka

Napoje brzoskwiniowa nalewka

Nasze krajowe brzoskwinie, nieco cierpkie i kwaskowe, nie są tak apetyczne ja...

  • Polska
  • Owoce
  • Nalewki

Odsłon: 12812

> 60 min >60 min
50
Miodipieprz
Miodipieprz
Napoje

Nalewka z aronii z liśćmi wiśni i jeżyn

Napoje Nalewka z aronii z liśćmi wiśni i jeżyn

Niepozorna Amerykańska kuzynka jarzębiny, obdarowuje nas owocami, kryjącym...

  • Amerykańska
  • Polska
  • Owoce
  • Wiśnie
  • Nalewki

Odsłon: 1852

> 60 min >60 min
44
Miodipieprz
Miodipieprz
Wędliny

Pasztet domowy

Wędliny Pasztet domowy

Chociaż wykonanie pasztetu trwa dłuższą chwile to jednak jego wspaniały smak...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Wieprzowina
  • Podroby
  • Przyprawy
  • Bułki
  • Pasztety
  • Jajka

Odsłon: 50330

> 60 min >60 min
106
Miodipieprz
Miodipieprz
Dania główne

Luzowanie drobiu

Dania główne Luzowanie drobiu

Poniżej nie zamieściłem przepisu na konkretne danie, ale znajdziemy tu przyd...

  • Mięso
  • Kaczka

Odsłon: 11213

do 15 min 15 min
35
Więcej przepisów
REKLAMA
Smaker

Przepisy Przekąski

Przekąski

Pasta twarogowa z tuńczykiem i warzywami

Przekąski

Domowy smalczyk do chleba. Najlepszy przepis

Przekąski

Oryginalny langosz

Przekąski

Nadziewane kwiaty cukinii

MonikaT083
MonikaT083
Przekąski

Pasta twarogowa z tuńczykiem i warzywami

Przekąski Pasta twarogowa z tuńczykiem i warzywami

Doskonała propozycja dla tych którzy lubią tuńczyka i twaróg. Do tego pyszne,...

  • Impreza
  • Grill
  • Tłusty czwartek
  • Halloween
  • Do pracy
  • Bez cukru
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ryby
  • Przyprawy

Odsłon: 396

do 60 min 60 min
2
MojeDomoweJedzenie
MojeDomoweJedzenie
Przekąski

Domowy smalczyk do chleba. Najlepszy przepis

Przekąski Domowy smalczyk do chleba. Najlepszy przepis

Domowy smalczyk do chleba z cebulką, kwaśnymi jabłkami, kiełbasą i odrobiną m...

  • Warzywa
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Chleby
  • Kiełbasy

Odsłon: 327

do 60 min 60 min
3
Więcej przepisów

Ostatnio komentowane przepisy

PaniMkuchniasmakowita
PaniMkuchniasmakowita
Sałatki

Prosta i pyszna surówka z marchewki.

Sałatki Prosta i pyszna surówka z marchewki.

Bardzo prosta do zrobienia i pyszna surówka z marchewki. Prawdziwe wspomnieni...

  • Polska
  • Warzywa
  • Owoce
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 2094

do 15 min 15 min
9
smaker
smaker
Desery

Pudding pistacjowy z truskawkami

Desery Pudding pistacjowy z truskawkami

Desery z truskawkami dają wiele możliwości na oryginalne połączenia smaków. D...

  • Impreza
  • Kremy
  • Owoce
  • Nabiał
  • Orzechy
  • Kremy
  • Jajka

Odsłon: 1482

do 60 min 60 min
2
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
kalina11
kalina11
Dania główne

Pieczarki nadziewane z grilla z piersią z kaczki

Dania główne Pieczarki nadziewane z grilla z piersią z kaczki

Wiosenny grill na którym znalazły się pieczarki z pysznym nadzieniem, do tego...

  • Grill
  • Polska
  • Pomidorowa
  • Warzywa
  • Grzyby
  • Przyprawy

Odsłon: 378

do 30 min 30 min
1
smaker
smaker
Dania główne

Zapiekanka gospodarska

Dania główne Zapiekanka gospodarska

Ta aromatyczna zapiekanka gospodarska jest rodzimą wariacją na temat włoskiej...

  • Polska
  • Warzywa
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Zapiekanki

Odsłon: 17576

do 60 min 60 min
30
kuchmariola63
kuchmariola63
Dania główne

Krokiety z młodej kiszonej kapusty i pieczarkami.

Dania główne Krokiety z młodej kiszonej kapusty i pieczarkami.

Kolejne krokiety zrobione tym razem z młodej, kiszonej kapusty i pieczarek us...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Bez cukru
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Jajka

Odsłon: 142

> 60 min >60 min
2
Lawend
Lawend
Desery

Słodkie bułeczki drożdżowe z dżemem i posypką z kawy

Desery Słodkie bułeczki drożdżowe z dżemem i posypką z kawy

Bułeczki zadowolą każdego łakomczucha. Proste w wykonaniu i smaczne. Nadzieni...

  • Impreza
  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Nabiał
  • Ciasta
  • Dżemy
  • Bułki

Odsłon: 153

> 60 min >60 min
2
REKLAMA
Smaker
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przekąski
Smaker

kiełbasa swojska

Autor:
Miodipieprz
> 60 min
>6 osób

Składniki

  • 0,6 kg wołowiny II lub III klasy (karkówka, pręga)
  • 1 kg wieprzowiny III klasy (podgardle, pachwina,)
  • 1 kg wieprzowiny I klasy( szynka,schab)
  • 4 kg wieprzowiny II klasy( łopatka, boczek)
  • jelita wieprzowe
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • cukier brązowy( w ilości 3 g na każdy kg gotowego wyrobu)
  • gorczyca biała
  • czosnek
  • woda
  • możemy dodać inne ulubione przyprawy jednak zalecany jest umiar

Sposób przygotowania:

1

Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w grubą kostkę( kwadraty o 4*4 cm), układamy w misach, przy czym oddzielnie układamy wołowinę, wieprzowinę ze ścięgnami i tłuste okrawki, boczek i ładniejsze części łopatki oraz szynkę.

2

Każdy rodzaj mięsa wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem i cukrem(ten dodajemy cały) i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej sześć godzin( najlepiej na noc)

3

W maszynce do mięsa mielimy kolejno poszczególne rodzaje mięs -wołowe na sicie 2 mm pasztetowym ( lub dwukrotnie na 4 mm) -wieprzowe klasy III na sicie 4 mm -wieprzowe klasy II na sicie 9 mm -wieprzowe klasy I na szarpaku lub nożem w kwadraty o doku 1,5 cm

4

Zmielone mięso wyrabiamy, przez 20-30 minut dodając do niego wszystkie przyprawy (należy pamiętać, że wyrób po zaparzeniu będzie miał wyraźniejszy smak) i wodę, nadając mięsnej masie nie za "sztywną" konsystencję umożliwiającą nabicie jelit (ja dodałem przy wyrobie 0,5 l wody, ale nie jest to żadna norma).

5

Wyrobioną mięsną masą (musi dosyć mocno się kleić) napełniamy z pomocą lejka do kiełbas wieprzowe jelita (do nabycia w większości mięsnych sklepów), dzielimy je na pęta okręcając je wokół siebie, lub za pomocą sznurka, nakładamy na kije i zostawiamy w chłodnym miejscu na 8-10 godzin ( z reguły zostawiam kiełbasy na noc) aby obciekły.

6

Kolejnego ranka rozpalamy wędzarnię. Przekładamy kiełbasę do wędzarni, przez i pierwsze 40-50 minut osadzamy ją (utrzymujemy temperaturę 30-35 stopni, nie zadymiamy i nie zamykamy wędzarni). Jest to niezwykle ważny etap, pozwalający ciepłemu powietrzu, na osuszenie kiełbasianych jelit. Niestety, zwykle pomija się osadzanie, przy wędzeniu i wędliny później są, nie uwędzone a "pomazane" dymem.

7

Następnie podnosimy temperaturę w wędzarni, do 65-70 stopni na, 40-50 minut. Później zmniejszamy temperaturę, do 50-60 stopni i wędzimy przez dalsze, 3-4 godzimy. Po tym czasie, nasze kiełbasy, powinny mieć już odpowiedni kolor. Podnosimy więc temperaturę, znów do 70 stopni, na 40 minut (nie musimy wtedy, już później, parzyć kiełbas) i kończymy wędzenie.

8

Kiełbasy zastawiamy w spokoju, na kilka godzin, do wystudzenia ( ja po prostu zastawiam je w wędzarni, z uchylonymi drzwiczkami) i gotowe.

9

W czasie wędzenia, bardzo ważne jest, aby temperatura nie była wyższa, niż wspomniane 70 stopni. Oczywiście nic złego się nie stanie, jeżeli przez chwilę, "podskoczy" wyżej. Pamiętajmy jednak, że w temperaturze wyższej, tłuszcz zawarty w mięsie, wytapia się. Wtedy zamiast kiełbasy wędzonej, będziemy mieli mielonkę ze smalcem z wędzarni.

10

W tym przepisie nie użyłem utrwalaczy (saletry), jest to więc wyrób przeznaczony do spożycia, w przeciągu kilku następnych dni( kiełbasę możemy oczywiście zamrozić).

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajeczica
  • Omlet na słodko
  • Owsianka
  • Hummus
  • Chleb razowy
  • Tosty francuskie
  • Pasty kanapkowe
  • Kanapki
  • Bułeczki drożdżowe
  • Obiady
  • Krokiety
  • Kluski śląskie
  • Schab ze śliwką
  • Bigos
  • Szynka pieczona
  • Ryba po grecku
  • Kopytka
  • Racuchy
  • Placki ziemniaczane
  • Zupy
  • Krem z brokułów
  • Kapuśniak
  • Rosół drobiowy
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa kalafiorowa
  • Zupa cebulowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Sałatki
  • Sałatka śledziowa
  • Salatka z pora
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka rybna
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z tuńczykiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Sałatka grecka
  • Sałatka gyros
  • Ciasta
  • Ciasto marchewkowe
  • Ciasto czekoladowe
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Sernik
  • Makowiec
  • Piernik dojrzewający
  • Tiramisu
  • Tort bezowy
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z bekonem
  • Risotto ze szpinakiem
  • Ryż z warzywami
  • Sałatki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Żurek
  • Pasztet drobiowy
  • Kurczak faszerowany
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Tarta na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Twarożek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Sałatka rzodkiewkowa
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Grzyby marynowane
  • Grzyby w occie
  • Ogórki kiszone
  • Powidła śliwkowe
  • Dżem truskawkowy
  • Ćwikła z chrzanem
  • Mus jabłkowy
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron ze szpinakiem
  • Makaron z tuńczykiem
  • Makaron z serem
  • Makaron z kurczakiem
  • Spaghetti bolognese
  • Spaghetti carbonara
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka ryżowa
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Pizza domowa
  • Fasolka po bretońsku
  • Śledzie w śmietanie
  • Zobacz więcej

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Polecamy

  • Prognoza pogody
  • Program TV
  • Pomponik
  • Lotto
  • Dieta dukana
  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2022 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Pieczywo
    • Wędliny
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze
    • Ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Wideo
  • Mamy 10 lat
  • Ewa gotuje
  • Gwiazdy od kuchni
  • Pomoc Ukrainie
  • Inspiracje
  • E-booki