Do góry

Przekąski Przepis na:

Mini oberżynki nadziewane kaszą i żurawiną

Mini oberżynki nadziewane kaszą i żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 388

Dodano:

Odsłon: 152

Mini oberżyna jest mało popularna. Ciekawie wygląda a smak ma podobny do fioletowej.

Składniki

  • oberżyna Golden Eggs 4 szt
  • kasza jęczmienna 1/3 szkl
  • woda 2/3 szkl
  • marchewka mała 1/2 szt
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • sól, pieprz, sos sojowy do smaku
  • papryka mielona 1 łyżeczka
  • żurawina suszona 2 łyżki
  • posiekana natka pietruszki 1 łyżka
  • jajko 1 małe
  • sr żółty starty 3 łyżki
  • sos:
  • majonez 2 łyżki
  • czosnek 1 ząbek
  • bazylia siekana 1 łyżeczka
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaszę wypłukać, ugotować razem z marchewką w osolonej wodzie. Do przestudzonej kaszy wsypać posiekaną pietruszkę, pokrojoną żurawinę, dodać jajko, przyprawić do smaku pieprzem, solą i sosem sojowym, wymieszać.

  2. Żurawinę zalać gorącą wodą na kilka minut, osączyć pokroić. Oberżynę włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soku z cytryny na 5-8 minut. Wyjąć, przeciąć wzdłuż na pół, usunąć miąższ z nasionami.

  3. Kaszą napełniać blanszowane oberżyny, ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać w temp 190 stopni około 15-20 minut. Po 10 minutach posypać żółtym serem i mieloną papryką. Włożyć z powrotem do piekarnika i zapiekać do rozpuszczenia się sera.

  4. Sos: Majonez wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, posiekaną świeżą bazylią i szczyptą pieprzu. Oberżynę podawać z sosem czosnkowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń