Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mini oberżyna jest mało popularna. Ciekawie wygląda a smak ma podobny do fioletowej.
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34639
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 896
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 180
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3849
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34639
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 896
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 180
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3849
Składniki
Kaszę wypłukać, ugotować razem z marchewką w osolonej wodzie. Do przestudzonej kaszy wsypać posiekaną pietruszkę, pokrojoną żurawinę, dodać jajko, przyprawić do smaku pieprzem, solą i sosem sojowym, wymieszać.
Żurawinę zalać gorącą wodą na kilka minut, osączyć pokroić. Oberżynę włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soku z cytryny na 5-8 minut. Wyjąć, przeciąć wzdłuż na pół, usunąć miąższ z nasionami.
Kaszą napełniać blanszowane oberżyny, ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać w temp 190 stopni około 15-20 minut. Po 10 minutach posypać żółtym serem i mieloną papryką. Włożyć z powrotem do piekarnika i zapiekać do rozpuszczenia się sera.
Sos: Majonez wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, posiekaną świeżą bazylią i szczyptą pieprzu. Oberżynę podawać z sosem czosnkowym.