Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mini oberżyna jest mało popularna. Ciekawie wygląda a smak ma podobny do fioletowej.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 191
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 191
Składniki
Kaszę wypłukać, ugotować razem z marchewką w osolonej wodzie. Do przestudzonej kaszy wsypać posiekaną pietruszkę, pokrojoną żurawinę, dodać jajko, przyprawić do smaku pieprzem, solą i sosem sojowym, wymieszać.
Żurawinę zalać gorącą wodą na kilka minut, osączyć pokroić. Oberżynę włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soku z cytryny na 5-8 minut. Wyjąć, przeciąć wzdłuż na pół, usunąć miąższ z nasionami.
Kaszą napełniać blanszowane oberżyny, ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać w temp 190 stopni około 15-20 minut. Po 10 minutach posypać żółtym serem i mieloną papryką. Włożyć z powrotem do piekarnika i zapiekać do rozpuszczenia się sera.
Sos: Majonez wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, posiekaną świeżą bazylią i szczyptą pieprzu. Oberżynę podawać z sosem czosnkowym.