Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mini oberżyna jest mało popularna. Ciekawie wygląda a smak ma podobny do fioletowej.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22620
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14940
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4722
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44733
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 645
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 680
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22620
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14940
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4722
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44733
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 645
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 680
Składniki
Kaszę wypłukać, ugotować razem z marchewką w osolonej wodzie. Do przestudzonej kaszy wsypać posiekaną pietruszkę, pokrojoną żurawinę, dodać jajko, przyprawić do smaku pieprzem, solą i sosem sojowym, wymieszać.
Żurawinę zalać gorącą wodą na kilka minut, osączyć pokroić. Oberżynę włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soku z cytryny na 5-8 minut. Wyjąć, przeciąć wzdłuż na pół, usunąć miąższ z nasionami.
Kaszą napełniać blanszowane oberżyny, ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać w temp 190 stopni około 15-20 minut. Po 10 minutach posypać żółtym serem i mieloną papryką. Włożyć z powrotem do piekarnika i zapiekać do rozpuszczenia się sera.
Sos: Majonez wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, posiekaną świeżą bazylią i szczyptą pieprzu. Oberżynę podawać z sosem czosnkowym.