Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zegar odlicza kolejne godziny do sylwestra, ale zanim wybije imprezowa godzina, przygotujcie przekąski – nie możecie wejść w nowy rok z pustym żołądkiem. Pokaże wam przepis na pyszne mini pizze.
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2588
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 741
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1537
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14021
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2588
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 741
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1537
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14021
Składniki
Zabieramy się za przygotowanie ciasta. 30dag drożdży, 2 łyżeczki cukru, 1 szklanka letniej wody ląduje w misce. Wymieszajcie wszystko dokładnie aż cukier i drożdże się rozpuszczą. (Odstawcie na 20 min). Będzie wam potrzebna jeszcze jedna miska do której wrzucicie 3 szklanki mąki i 1 łyżeczkę soli, kieliszek oliwy i nasz zaczyn (czyli mieszaninę, którą tworzyliście na samym początku przepisu). Pozostało tylko wyrobić ciasto (przygotujcie szklankę z wodą, dolewanie jej w odpowiednim momencie ułatwi wyrobienie ciasta). Wyrobione ciasto odstawiamy na 40 min do wyrośnięcia. Bierzemy się za przygotowanie kolejnych składników, na pierwszy plan ląduje sos do pizzy. Pasatę pomidorową wlewamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy 1 łyżeczkę suszonego oregano, ostrej papryki i 0,5 łyżeczki suszonej bazylii. Gdy sos zostanie zredukowany, pora zabrać się za przygotowanie reszty dodatków. Oliwki, pieczarki, cebulę, papryczki jalapeño, paprykę żółtą szynkę, salami, ser camembert ser mozzarella pokrójcie według uznania. Pamiętajcie tylko o średnicy podstawy naszej pizzy i nie zapomnijcie o serze żółtym, który ścieram na tarce. Jeżeli minęło 40 min możecie wrócić do ciasta, przenieście je na stolnice vel blat, podsypcie mąką i zacznijcie jeszcze chwilę wyrabiać. Wyrobione ciasto rozwałkujcie, następnie za pomocą szklanki wytnijcie spody do naszej pizzy ( technika zbliżona do wycinania ciasta na pierogi a nawet mógłbym pokusić się o stwierdzenie, że ta sama). Spody na pizze gotowe (rozgrzejcie piekarnik na 250 stopni), smarujemy je sosem, a później nakładamy resztę składników (kolejność – dowolna, ilość – z zachowaniem względnej harmonii). Mini pizze wrzucamy do pieca na 15-20 min. 3….2….1…. Udanej i Smacznej Zabawy Sylwestrowej!!! P.S jak tylko wyjmiecie wrzućcie do piekarnika od razu drugą turę na zimno też pyszne