Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejna propozycja z moimi ukochanymi szparagami. Drożdżowe paluchy, które, smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Od Was zależy kiedy je zjecie, od razu po upieczeniu, czy może wytrzymacie dłużej. U nas zwyciężyła pierwsza opcja :) Paluchy fajnie sprawdzają się jako przekąska w trakcie oglądania meczu. Polecam! Z podanych proporcji upichciłam 12 paluchów.
Polewa na piernik zawsze świetnie dopełnia smak korzennego ciasta. Gładka, kr...
Odsłon: 18
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 23
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 657
Idealna na różne imprezy, święta czy kolację.
Odsłon: 109
Polewa na piernik zawsze świetnie dopełnia smak korzennego ciasta. Gładka, kr...
Odsłon: 18
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 23
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 657
Idealna na różne imprezy, święta czy kolację.
Odsłon: 109
Składniki
Szparagi umyć, obciąć zdrewniałe końcówki, dolną część obrać obieraczką do jarzyn. Zagotować wodę z dodatkiem soli i cukru. Do wrzątku włożyć szparagi, oczywiście tak, aby czubki wystawały z wody. Gotować 10 minut. Ugotowane szparagi wyjąć z wody, osączyć na sicie.
Teraz czas na przygotowanie ciasto drożdżowego. W pierwszej kolejności przygotowujemy zaczyn. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże, cukier i mąkę przewidzianą na zaczyn. Wszystko razem mieszamy do momentu, aż powstanie jednolita masa o konsystencji kwaśnej śmietany. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Do dojrzałego zaczynu dodajemy żółtko, jajko, sól, mleko (kolejne 5 łyżek) i dwa rodzaje mąki. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie odchodzić od ręki. Gotowe, wyrobione ciasto ponownie zostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie szparagi zawijamy w szynce. Dokładnie rzecz biorąc, dwa szparagi owijamy plasterkiem szynki.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, delikatnie wykładamy je na stolnicę, dzielimy na połowę. Każdą część ciasta wałkujemy na prostokąt o wymiarach 15x45 cm i grubości 2 mm, po czym kroimy na sześć, mniej więcej równych kawałków. W każdy z nich zawijamy szparagi z szynką. Brzegi ciasta mocno zlepiamy, aby ruloniki nam się nie rozkleiły w czasie pieczenia.
Zwijać ruloniki możemy również tak, jak na zdjęciach, nie dzieląc wcześniej ciasta na kawałki, tylko odcinając już gotowy, zawinięty paluch.
Wszystkie paluchy układamy stroną sklejaną do dołu, na blaszce (tej z wyposażenia piekarnika), wyłożonej folią aluminiową, smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy mieloną papryką.
Paluchy pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 20 minut. Smacznego.