Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 799 Ocena: 49652
Dodano: 23.05.2015
Odsłon: 4285
3-4 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Szparagi umyć, obciąć zdrewniałe końcówki, dolną część obrać obieraczką do jarzyn. Zagotować wodę z dodatkiem soli i cukru. Do wrzątku włożyć szparagi, oczywiście tak, aby czubki wystawały z wody. Gotować 10 minut. Ugotowane szparagi wyjąć z wody, osączyć na sicie.
Teraz czas na przygotowanie ciasto drożdżowego. W pierwszej kolejności przygotowujemy
zaczyn. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże, cukier i mąkę przewidzianą na zaczyn. Wszystko razem mieszamy do momentu, aż powstanie jednolita masa o konsystencji kwaśnej śmietany. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia.
Do dojrzałego zaczynu dodajemy żółtko, jajko, sól, mleko (kolejne 5 łyżek) i dwa rodzaje mąki. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie odchodzić od ręki. Gotowe, wyrobione
ciasto ponownie zostawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie szparagi zawijamy w szynce. Dokładnie rzecz biorąc, dwa szparagi owijamy plasterkiem szynki.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, delikatnie wykładamy je na stolnicę,
dzielimy na połowę. Każdą część ciasta wałkujemy na prostokąt o wymiarach 15x45 cm i grubości 2 mm, po czym kroimy na sześć, mniej więcej równych kawałków.
W każdy z nich zawijamy szparagi z szynką. Brzegi ciasta mocno zlepiamy, aby ruloniki nam się nie rozkleiły w czasie pieczenia.
Zwijać ruloniki możemy również tak, jak na zdjęciach, nie dzieląc wcześniej ciasta na kawałki, tylko odcinając już gotowy, zawinięty paluch.
Wszystkie paluchy układamy stroną sklejaną do dołu, na blaszce (tej z wyposażenia piekarnika), wyłożonej folią aluminiową, smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy mieloną papryką.
Paluchy pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 20 minut.
Smacznego.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Futka 24 maja 2015Zgłoś do usunięcia
Znakomita, finezyjna i bardzo smaczna propozycja :D Pyszności! :)3 Kto głosował? | Odpowiedz