Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Duże paluszki drożdżowe z kabanosem i fasolką szparagową, w sam raz na przekąskę, np. do zimnego piwa, lub mleka.
Kabanosy przekroić na pół, fasolkę gotować 10 minut w osolonej wodzie, ostudzić.
Do przesianej mąki dodać pokruszone drożdże, posypać szczyptą cukru.
Potem zalać letnią wodą, olejem, dodać czosnek niedźwiedzi, czosnek staropolski, odrobinę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Blat podsypać mąką, ciasto rozwałkować na szerokość kabanosów, grubości ok. 1/2 cm.
W odległości 2- 3 cm od brzegu kłaść kabanosa, naokoło fasolkę, zwinąć ciasto dwa razy i odciąć. Tak postępujemy z resztą ciasta, powinno mam wyjść 10 paluchów.
Bułeczki przekładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia, przykrywamy do lekkiego wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu wierzch smarować roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka i soli.
Posypać czarnuszką i piec w 190 C około 20-25 minut.
Mamy teraz sezon na szparagi. Kiedyś to warzywo, było bardzo ekskluzywne ale...
Odsłon: 144
Idealna ryba na piątkowy grill. Doprawiona na ostro była gotowa w 15 minut.
Odsłon: 26
Mięciutkie i rozpływające się w ustach i co najważniejsze gotowe w 5 minut! P...
Odsłon: 26
Mamy teraz sezon na szparagi. Kiedyś to warzywo, było bardzo ekskluzywne ale...
Odsłon: 144
Idealna ryba na piątkowy grill. Doprawiona na ostro była gotowa w 15 minut.
Odsłon: 26
Mięciutkie i rozpływające się w ustach i co najważniejsze gotowe w 5 minut! P...
Odsłon: 26
Składniki
Kabanosy przekroić na pół, fasolkę gotować 10 minut w osolonej wodzie, ostudzić. Do przesianej mąki dodać pokruszone drożdże, posypać szczyptą cukru. Potem zalać letnią wodą, olejem, dodać czosnek niedźwiedzi, czosnek staropolski, odrobinę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Blat podsypać mąką, ciasto rozwałkować na szerokość kabanosów, grubości ok. 1/2 cm. W odległości 2- 3 cm od brzegu kłaść kabanosa, naokoło fasolkę, zwinąć ciasto dwa razy i odciąć. Tak postępujemy z resztą ciasta, powinno mam wyjść 10 paluchów. Bułeczki przekładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia, przykrywamy do lekkiego wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wierzch smarować roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka i soli. Posypać czarnuszką i piec w 190 C około 20-25 minut.
Przepisy Przekąski
Przekąski
Kalmary z grilla
Przekąski
Warzywno - grzybowe pierożki
Przekąski
Szparagi w cieście francuskim. Szybka i prosta przekąska
Przekąski
Smażona przekąska ziemniaczana
Kalmary z grilla
Mięciutkie i rozpływające się w ustach i co najważniejsze gotowe w 5 minut! P...
Odsłon: 26
Warzywno - grzybowe pierożki
Moje pierogi warzywno - grzybowe, postanowiłam przygotować dla moich przyjaci...
Odsłon: 64