Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Duże paluszki drożdżowe z kabanosem i fasolką szparagową, w sam raz na przekąskę, np. do zimnego piwa, lub mleka.
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 12
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 483
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1989
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3978
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 12
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 483
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1989
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3978
Składniki
Kabanosy przekroić na pół, fasolkę gotować 10 minut w osolonej wodzie, ostudzić. Do przesianej mąki dodać pokruszone drożdże, posypać szczyptą cukru. Potem zalać letnią wodą, olejem, dodać czosnek niedźwiedzi, czosnek staropolski, odrobinę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Blat podsypać mąką, ciasto rozwałkować na szerokość kabanosów, grubości ok. 1/2 cm. W odległości 2- 3 cm od brzegu kłaść kabanosa, naokoło fasolkę, zwinąć ciasto dwa razy i odciąć. Tak postępujemy z resztą ciasta, powinno mam wyjść 10 paluchów. Bułeczki przekładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia, przykrywamy do lekkiego wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wierzch smarować roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka i soli. Posypać czarnuszką i piec w 190 C około 20-25 minut.