Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przekąski
  • Papryczki faszerowane fetą - meze w greckim i tureckim stylu
  • Przekąski
  • Przepis na

Papryczki faszerowane fetą - meze w greckim i tureckim stylu

07.10.2025 Odsłon: 10
5 (1 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 15 min
15 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie

Meze oznacza przystawkę, a papryczki faszerowane fetą należą do naszych ulubionych smaków. Podobne przystawki przygotowuje się po obu stronach Morza Egejskiego, czyli w Grecji i w Turcji. I oczywiście na wszystkich okolicznych wyspach. Miałam szczęście użyć oryginalnej greckiej fety i cudownej greckiej oliwy. I tylko papryczki są polskie, trochę naszych własnych i trochę kupionych od lokalnego rolnika czy raczej ogrodnika. Moje papryczki są słodkie, ale śmiało można użyć półostrych, np. czereśniowych. A nawet całkiem ostrych, jeśli ktoś ma odwagę. Ja nie miałam, choć mamy pod folią krzak cudownej papryki jalapeño. Może jednak zdobędę się kiedyś na odwagę i przygotuję kilka sztuk, aby spróbować ostrej wersji?

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!
Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

Tradycyjna_Kuchnia
Tradycyjna_Kuchnia
Przekąski

FASZEROWANY SCHAB

Przekąski FASZEROWANY SCHAB

super mięsko na ciepło jak i na zimno, polecam ten przepis.

  • Wielkanoc
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kiełbasy

Odsłon: 3039

> 60 min >60 min
4
Lady Pchła
Lady Pchła
Dania główne

Burgery z tuńczykiem i warzywami

Dania główne Burgery z tuńczykiem i warzywami

Ciekawa alternatywa . Sycące i smaczne danie.

  • Wielkanoc
  • Amerykańska
  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Tajska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Cukinia
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek
  • Bułki

Odsłon: 186

do 30 min 30 min
3
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasta Drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2405

do 60 min 60 min
25
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Awanturka na śniadanie

Śniadania Awanturka na śniadanie

Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.

  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 5097

do 15 min 15 min
38
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

rurki z masłem szałwiowym

Dania główne rurki z masłem szałwiowym

Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Penne
  • Nabiał
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 160

do 15 min 15 min
2
Agatucia
Agatucia
Sałatki

Sałatka z kurczakiem

Sałatki Sałatka z kurczakiem

Pyszna sałatka ,doskonała na lunch czy kolację.

  • Wielkanoc
  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 5806

do 30 min 30 min
5
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Tradycyjna_Kuchnia
Tradycyjna_Kuchnia
Przekąski

FASZEROWANY SCHAB

Przekąski FASZEROWANY SCHAB

super mięsko na ciepło jak i na zimno, polecam ten przepis.

  • Wielkanoc
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kiełbasy

Odsłon: 3039

> 60 min >60 min
4
Lady Pchła
Lady Pchła
Dania główne

Burgery z tuńczykiem i warzywami

Dania główne Burgery z tuńczykiem i warzywami

Ciekawa alternatywa . Sycące i smaczne danie.

  • Wielkanoc
  • Amerykańska
  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Tajska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Cukinia
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek
  • Bułki

Odsłon: 186

do 30 min 30 min
3
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasta Drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2405

do 60 min 60 min
25
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Awanturka na śniadanie

Śniadania Awanturka na śniadanie

Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.

  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 5097

do 15 min 15 min
38
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

rurki z masłem szałwiowym

Dania główne rurki z masłem szałwiowym

Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Penne
  • Nabiał
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 160

do 15 min 15 min
2
Agatucia
Agatucia
Sałatki

Sałatka z kurczakiem

Sałatki Sałatka z kurczakiem

Pyszna sałatka ,doskonała na lunch czy kolację.

  • Wielkanoc
  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 5806

do 30 min 30 min
5
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przekąski
Smaker
Papryczki faszerowane fetą - meze w greckim i tureckim stylu
Autor:
hajduczek-naturalnie
do 30 min
> 6 osób

Składniki

  • 1 kg niewielkich papryczek słodkich, półostrych lub ostrych
  • 1,5 litra wody do blanszowania papryczek
  • 6 łyżek octu jabłkowego lub winnego
  • 400 g fety
  • 400-600 g twarożku śmietankowego lub kremowego serka (użyta ilość zależy od konsystencji, którą uda się uzyskać po wymieszaniu z fetą)
  • kilka ząbków czosnku pokrojonych w plasterki i wysuszonych
  • świeże gałązki tymianku lub suszone ziele
  • do wyboru: nieco suszonych płatków chili, pieprz różowy, pieprz kolorowy, czarny pieprz młotkowany
  • opcjonalnie - czarne lub zielone oliwki z zalewy, kapary
  • oliwa extra vergine - spora ilość, do zalania papryczek w słoikach (ta ilość jest bardzo zmienna, trzeba mieć około 1,5 litra)
Sposób przygotowania:
1

Wybierz małe papryczki w różnych kolorach. Moje są słodkie, ale mogą być nawet bardzo ostre, jeśli takie lubisz.

2

Papryczki umyj, a następnie z każdej odetnij część z ogonkiem i usuń gniazdo nasienne. Postaraj się wytrzepać ze środka wszystkie pestki.

3

W garnku zagotuj 1,5 litra wody i dodaj ocet jabłkowy. Do wrzątku wkładaj wydrążone papryczki, trzeba to zrobić w dwóch partiach, bo wszystkie na raz się nie zmieszczą.

4

Po włożeniu papryczek przykryj garnek i gotuj przez 3 minuty, a następnie wyjmij warzywa szczypcami, wylewając wrzątek ze środka.

5

Układaj papryki na durszlaku, otworem do dołu. Niech odciekną i ostygną.

6

Do sporej miski włóż fetę i rozgnieć ją widelcem. Na początek dodaj 400 g twarożku śmietankowego lub kremowego serka i wymieszaj wszystko na gładki krem. Jeśli uzyskany farsz okaże się niezbyt gładki i za mało mazisty, dodaj jeszcze trochę serka. Ja użyłam 400 g fety i 600 g twarożku śmietankowego, żeby uzyskać idealną konsystencję. Masy nie trzeba dodatkowo solić, ponieważ feta jest wystarczająco słona.

7

Ostudzone papryczki nadziewaj masą serową przy pomocy małej łyżeczki.

8

Masę można przyprawić świeżym czosnkiem i ziołami, ale wówczas trzeba dość szybko zjeść przystawkę, w ciągu kilku dni. Dłuższe przechowywanie w oliwie bez dodatku kwasu (np. octu) może stać się ryzykowne ze względu na ryzyko powstania jadu kiełbasianego. Ja chcę papryczki przechować dłużej, dlatego używam płatków samodzielnie wysuszonego czosnku. Na dnie każdego słoika ułóż tymianek, suszony czosnek i wybrany rodzaj pieprzu lub płatki chili.

9

Układaj w słoikach papryczki faszerowane fetą, uzupełniając wolne przestrzenie oliwkami i kaparami.

10

Ja użyłam tylko czarnych oliwek, bo najbardziej je lubię!

11

Do każdego słoika nalej tyle oliwy, aby przykryła wszystkie papryczki i dodatki.

12

Zamknij słoiki i przenieś je w chłodne miejsce, czyli do lodówki lub zimnej spiżarni.

13

Przed podaniem na stół koniecznie ogrzej je przez kilka godzin w temperaturze pokojowej.

14

Można próbować już po upływie doby.

15

Chcę mieć możliwość przechowania papryczek z fetą w oliwie bez octu przez 2-3 miesiące w zimnej spiżarni. Dłużej nie próbowałam przechowywać. Kto nie ma zimnej spiżarni, powinien trzymać papryczki faszerowane fetą w lodówce.

16

I tylko o jednym trzeba pamiętać - przed podaniem na stół koniecznie należy wyjąć z lodówki pojemnik z przystawką, bo w niskiej temperaturze oliwa krzepnie. A kawałki zakrzepłego tłuszczu nie wyglądają apetycznie na półmisku. Zresztą i same papryczki nadziewane fetą o wiele lepiej smakują w temperaturze pokojowej.

17

Opis wydaje się długi i skomplikowany, ale nie ma przy tym aż tak dużo roboty, a uzyskany efekt jest zachwycający!

18

Po wypełnieniu wszystkich papryczek zostało mi około 200 g farszu. Dodałam więc do niego resztkę listków świeżego tymianku i przełożyłam do szklanego pojemniczka. Następnego dnia mieliśmy na śniadanie przepyszną pastę z sera feta! Taką, za którą w sklepie płaci się niemałe pieniądze, a jest tak prosta do zrobienia. Można dodać dowolne zioła, przyprawy, czosnek lub cebulkę, ale smakuje świetnie i bez tych dodatków. Bo proste jedzenie z produktów doskonałej jakości jest najlepsze, nie trzeba niczego komplikować.

19

Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki