Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasztet francuski z brandy i tymiankiem podany z karmelizowaną czerwoną cebulą:

Pasztet francuski z brandy i tymiankiem podany z karmelizowaną czerwoną cebulą:

Autor:

Przepisów i artykułów: 369 Ocena: 3050

Dodano:

Odsłon: 187

To wyjątkowy delikatny o kremowej konsystencji pasztet, który podany z dodatkiem karmelizowanej, czerwonej cebuli znika natychmiast ze stołu.

Składniki

  • 1/2 kg drobiowych wątróbek
  • 1 biała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki tymianku
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 100 ml śmietanki 36 %
  • 100 ml brandy
  • 2 łyżki masła do smażenia + 3-4 łyżki do pokrycia pasztetu
  • Karmelizowana czerwona cebula:
  • 1/2 kg czerwonej cebuli
  • 2 łyżki masła do smażenia
  • 2 łyżki miodu
  • 100 ml octu balsamicznego
  • sól, pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie



  1. Wątróbki bardzo dokładnie oczyścić z błonek.
    Na rozgrzane masło wrzucić drobno pokrojoną cebulę i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
    Kiedy cebula się "zeszkli", dodać wątróbkę.
    Dusić na mocnym ogniu.
    Podlać brandy. Odparować nadmiar płynu.
    Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
    Wlać śmietankę. Smażyć do lekkiego zgęstnienia.
    Zmiksować na gładką masę. Przelać do płaskiego, glinianego naczynia.
    Na wierzch wylać cienką warstwę klarowanego masła (masło powinno pokryć całą powierzchnię pasztetu).
    Wstawić do lodówki by pasztet zastygł.



  2. 1/2 kg czerwonej cebuli
    2 łyżki miodu
    100 ml octu balsamicznego
    sól i pieprz do smaku
    2 łyżki masła do smażenia
    Cebulę obrać i pokroić w cienkie "piórka".
    Dusić na maśle do miękkości (około 20 minut)
    Dodać miód i ocet balsamiczny.Smażyć jeszcze 8-10 minut na wolnym ogniu.
    Doprawić solą i pieprzem.
    Pasztet podawać z karmelizowaną czerwoną cebulą .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń