Pasztet z karpia.
Składniki
- 2 kg surowego wyfiletowanego mięsa z karpia bez skóry, zmielonego w maszynce do mięsa
- 2 cebule
- pół pora
- 4 jajka
- natka pietuszki
- koperek świeży garść
- 4 jajka
- kawałek słodkiej bułki lub chałki
- mleko do namoczenia słodkiej bułki
- przyprawy( lubczyk, wegeta, pieprz ziołowy, przyprawa do ryb)
Składniki
- 2 kg surowego wyfiletowanego mięsa z karpia bez skóry, zmielonego w maszynce do mięsa
- 2 cebule
- pół pora
- 4 jajka
- natka pietuszki
- koperek świeży garść
- 4 jajka
- kawałek słodkiej bułki lub chałki
- mleko do namoczenia słodkiej bułki
- przyprawy( lubczyk, wegeta, pieprz ziołowy, przyprawa do ryb)

Etapy przygotowania
Mięso bez skóry z karpia mielimy przez maszynkę razem z cebulą, porem i namoczoną słodką bułką w mleku, pietruszką i koperkiem. Do gotowej masy dodajemy żółtka, przyprawy. Następnie ubijamy białka na sztywno i delikatnie dodajemy do masy rybnej. Przygotowujemy blaszkę, najlepiej keksówkę, wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy surowy pasztet na wierzch pasztetu układamy kilka plasterków masła. Do piekarnika nagrzanego do 170 stopni wkładamy na 1,5 godziny pasztet. Wlewamy wodę do piekarnika na główną blachę na której stoi keksówka z pasztetem, żeby pasztet był wilgotny. Jest pyszny. Zajadmy z sosem musztardowo- chrzanowym na zimno.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
W takim wydaniu wątróbka zasmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. P...
Odsłon: 414

Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 1067
Makaron z karczochami w kremowym sosie po Sycylijsku.
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Makaron
- Warzywa
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 226
Ostatnio komentowane przepisy
W takim wydaniu wątróbka zasmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. P...
Odsłon: 414

Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 1067
Makaron z karczochami w kremowym sosie po Sycylijsku.
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Makaron
- Warzywa
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 226



Składniki
- 2 kg surowego wyfiletowanego mięsa z karpia bez skóry, zmielonego w maszynce do mięsa
- 2 cebule
- pół pora
- 4 jajka
- natka pietuszki
- koperek świeży garść
- 4 jajka
- kawałek słodkiej bułki lub chałki
- mleko do namoczenia słodkiej bułki
- przyprawy( lubczyk, wegeta, pieprz ziołowy, przyprawa do ryb)
Mięso bez skóry z karpia mielimy przez maszynkę razem z cebulą, porem i namoczoną słodką bułką w mleku, pietruszką i koperkiem. Do gotowej masy dodajemy żółtka, przyprawy. Następnie ubijamy białka na sztywno i delikatnie dodajemy do masy rybnej. Przygotowujemy blaszkę, najlepiej keksówkę, wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy surowy pasztet na wierzch pasztetu układamy kilka plasterków masła. Do piekarnika nagrzanego do 170 stopni wkładamy na 1,5 godziny pasztet. Wlewamy wodę do piekarnika na główną blachę na której stoi keksówka z pasztetem, żeby pasztet był wilgotny. Jest pyszny. Zajadmy z sosem musztardowo- chrzanowym na zimno.
Fajny przepis, na pewno wypróbuję niedługo - chciałabym jednak wiedzieć, ile mam dodać drożdży? :) W przepisie o nich wspominasz, domyślam się, że chodzi o suszone, ale nie ma ich wśród składników.