Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z tradycją na naszym stole nie może zabraknąć pasztetu z zająca. Zajmuje on poczesne miejsce wśród wielkanocnych dań!
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 124
Polecam.
Odsłon: 199
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 38
...ale pyszny.
Odsłon: 99
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 124
Polecam.
Odsłon: 199
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 38
...ale pyszny.
Odsłon: 99
Składniki
Mięso i podroby oczyścić i umyć. Cebulkę obrać i pokroić w plasterki. Przygotowane składniki włożyć do rondla, dodać listek laurowy i ziele angielskie, zalać winem i odstawić na 8 godzin. Z marynaty wyjąć mięso i cebulę, przełożyć do rondla, dodać grzybki, udusić do miękkości (podczas duszenia podlewać składniki marynatą). Pod sam koniec duszenia dodać podroby. Rondel zdjąć z ognia, gdy wszystkie składniki będą miękkie. Zlać wywar, mięso oddzielić od kości. W wywarze namoczyć bułki. Bułki odcisnąć, po czym mięso, podroby, słoninę, boczek wraz z cebulą przepuścić 2-3 razy przez maszynkę do mięsa. Do masy wbić jajka, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wyrobić. Formę keksową wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką. Następnie napełnić masą i wstawić do piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 150°C. Pasztet ostudzić, wyjąć z formy, po czym posmarować majonezem. Wierzch ozdobić gałązkami koperku i rombami wyciętymi ze świeżej czerwonej papryki. Po wyjęciu pasztetu z piekarnika należy pozostawić go w formie, aby całkowicie ostygł (można nawet wstawić go do lodówki). Wytopiony podczas pieczenia tłuszcz spłynie na dno i stężeje, wówczas należy podgrzać spód formy nad palnikiem, tłuszcz rozpuści się ponownie i wtedy nie będzie kłopotów z wyjęciem naszego paszteciku z formy:)!