Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 15-03-2021
Słodkie ziemniaki, czyli bataty, które kolorem pomarańczowym się wyróżniają i dużo słodyczy zawierają. Można z nich placki, puree, przygotować, lub zupę ugotować, nawet do deserów są dodawane lub zwyczajnie jak frytki są zjadane.
Ile kucharek tyle przepisów na sos tatarski:) Moja propozycja to sos tatarski...
Odsłon: 446
Potrzebnych jest tylko 5 głównych składników i mamy szybką, prostą w wykonan...
Odsłon: 1015
Majeranek i pieprz doskonale podkreślają smak pieczonej świątecznej kaczki.
Odsłon: 90
Ile kucharek tyle przepisów na sos tatarski:) Moja propozycja to sos tatarski...
Odsłon: 446
Potrzebnych jest tylko 5 głównych składników i mamy szybką, prostą w wykonan...
Odsłon: 1015
Majeranek i pieprz doskonale podkreślają smak pieczonej świątecznej kaczki.
Odsłon: 90
Składniki
Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, można ją delikatnie posmarować oliwą. Bataty dokładnie myjemy, szorujemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Kroimy po długości w ćwiartki (jak są małe) tzw. półksiężyce. Przekładamy do miski, skrapiamy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i kurkuma. Obtaczamy je w oliwie i przekładamy na blachę skórką do dołu. Dodajemy igiełki rozmarynu i pieczemy w 225°C, na 2 poziomie od dołu, ok. 30 min.
Po upieczeniu oprószamy papryką wędzoną. Bataty można jeść same z ulubionym sosem lub podawać jako dodatek np. do mięsa.