Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 15-03-2021
Słodkie ziemniaki, czyli bataty, które kolorem pomarańczowym się wyróżniają i dużo słodyczy zawierają. Można z nich placki, puree, przygotować, lub zupę ugotować, nawet do deserów są dodawane lub zwyczajnie jak frytki są zjadane.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2289
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3340
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1390
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2136
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2289
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3340
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1390
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2136
Składniki
Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, można ją delikatnie posmarować oliwą. Bataty dokładnie myjemy, szorujemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Kroimy po długości w ćwiartki (jak są małe) tzw. półksiężyce. Przekładamy do miski, skrapiamy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i kurkuma. Obtaczamy je w oliwie i przekładamy na blachę skórką do dołu. Dodajemy igiełki rozmarynu i pieczemy w 225°C, na 2 poziomie od dołu, ok. 30 min.
Po upieczeniu oprószamy papryką wędzoną. Bataty można jeść same z ulubionym sosem lub podawać jako dodatek np. do mięsa.