Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 15-03-2021
Słodkie ziemniaki, czyli bataty, które kolorem pomarańczowym się wyróżniają i dużo słodyczy zawierają. Można z nich placki, puree, przygotować, lub zupę ugotować, nawet do deserów są dodawane lub zwyczajnie jak frytki są zjadane.
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31174
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 13984
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1361
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31174
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 13984
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1361
Składniki
Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, można ją delikatnie posmarować oliwą. Bataty dokładnie myjemy, szorujemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Kroimy po długości w ćwiartki (jak są małe) tzw. półksiężyce. Przekładamy do miski, skrapiamy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i kurkuma. Obtaczamy je w oliwie i przekładamy na blachę skórką do dołu. Dodajemy igiełki rozmarynu i pieczemy w 225°C, na 2 poziomie od dołu, ok. 30 min.
Po upieczeniu oprószamy papryką wędzoną. Bataty można jeść same z ulubionym sosem lub podawać jako dodatek np. do mięsa.