Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Beztłuszczowa wersja znanego dania :)
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10489
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3125
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2224
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10489
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3125
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2224
Składniki
Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach (jak marchewkę na surówkę). Przełożyć do miski wyłożonej czystą ściereczką, dokładnie odcisnąć. Płyn wylać.
Cebulę drobno pokroić (lub zetrzeć na tarce). Dodać do ziemniaków razem z mąką, jajkiem, solą i pieprzem. Bardzo dokładnie wymieszać. Masa powinna łatwo się formować w rękach, ale konsystencja gliny jest mocno niewskazana.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Na nim ułożyć placuszki (ja sobie pomogłam okrągłą foremką o średnicy ok. 8 cm) - na jeden wypada czubata łyżka masy ziemniaczanej
Piec w średnio nagrzanym piekarniku do lekkiego zrumienia brzegów (w moim gazowym piekarniku bez termoobiegu każda partia piekła się ok. pół godziny). Z podanych proporcji wyszło mi 18 placuszków.