Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Beztłuszczowa wersja znanego dania :)
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 252
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1009
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4073
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 252
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1009
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4073
Składniki
Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach (jak marchewkę na surówkę). Przełożyć do miski wyłożonej czystą ściereczką, dokładnie odcisnąć. Płyn wylać.
Cebulę drobno pokroić (lub zetrzeć na tarce). Dodać do ziemniaków razem z mąką, jajkiem, solą i pieprzem. Bardzo dokładnie wymieszać. Masa powinna łatwo się formować w rękach, ale konsystencja gliny jest mocno niewskazana.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Na nim ułożyć placuszki (ja sobie pomogłam okrągłą foremką o średnicy ok. 8 cm) - na jeden wypada czubata łyżka masy ziemniaczanej
Piec w średnio nagrzanym piekarniku do lekkiego zrumienia brzegów (w moim gazowym piekarniku bez termoobiegu każda partia piekła się ok. pół godziny). Z podanych proporcji wyszło mi 18 placuszków.