Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 328
Dodano: 30.05.2010
Odsłon: 7161
5-6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach (jak marchewkę na surówkę). Przełożyć do miski wyłożonej czystą ściereczką, dokładnie odcisnąć. Płyn wylać.
Cebulę drobno pokroić (lub zetrzeć na tarce). Dodać do ziemniaków razem z mąką, jajkiem, solą i pieprzem. Bardzo dokładnie wymieszać. Masa powinna łatwo się formować w rękach, ale konsystencja gliny jest mocno niewskazana.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Na nim ułożyć placuszki (ja sobie pomogłam okrągłą foremką o średnicy ok. 8 cm) - na jeden wypada czubata łyżka masy ziemniaczanej
Piec w średnio nagrzanym piekarniku do lekkiego zrumienia brzegów (w moim gazowym piekarniku bez termoobiegu każda partia piekła się ok. pół godziny). Z podanych proporcji wyszło mi 18 placuszków.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

Floetka 01 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
Ano racja ;)2 Kto głosował? | Odpowiedz

oliwia_winna 01 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
w sumie jak są smaczne i skonsumuje się z ulubionym sosem to ich barwa jest najmniej ważna. pozdrawiam!1 Kto głosował? | Odpowiedz

Floetka 31 maja 2010Zgłoś do usunięcia
Nie ma termoobiegu, nad czym boleję. Myślę że przy włączonym by były bardziej rumiane.2 Kto głosował? | Odpowiedz

oliwia_winna 31 maja 2010Zgłoś do usunięcia
ale bladziutkie...0 Kto głosował? | Odpowiedz