Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Beztłuszczowa wersja znanego dania :)
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 456806
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1224
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2095
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 505
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 456806
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1224
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2095
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 505
Składniki
Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach (jak marchewkę na surówkę). Przełożyć do miski wyłożonej czystą ściereczką, dokładnie odcisnąć. Płyn wylać.
Cebulę drobno pokroić (lub zetrzeć na tarce). Dodać do ziemniaków razem z mąką, jajkiem, solą i pieprzem. Bardzo dokładnie wymieszać. Masa powinna łatwo się formować w rękach, ale konsystencja gliny jest mocno niewskazana.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Na nim ułożyć placuszki (ja sobie pomogłam okrągłą foremką o średnicy ok. 8 cm) - na jeden wypada czubata łyżka masy ziemniaczanej
Piec w średnio nagrzanym piekarniku do lekkiego zrumienia brzegów (w moim gazowym piekarniku bez termoobiegu każda partia piekła się ok. pół godziny). Z podanych proporcji wyszło mi 18 placuszków.