Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierożki roztoczańskie to przysmak popularny na Lubelszczyźnie. Można je spotkać w niemal każdej regionalnej piekarni. Są wykonywane z puszystego ciasta drożdżowego. W środku skrywają obłędne nadzienie. Można je spotkać w dwóch wersjach: z soczewicą lub paloną kaszą gryczaną połączoną z twarogiem. Obie wersje są równie smaczne.
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 825
Przepis dnia
Świąteczne ciasto korzenne przygotowane bez dodatku jajek, mleka i białego cu...
Odsłon: 158
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa...
Odsłon: 123
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 84
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 825
Przepis dnia
Świąteczne ciasto korzenne przygotowane bez dodatku jajek, mleka i białego cu...
Odsłon: 158
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa...
Odsłon: 123
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 84
Składniki
Zacznij od przygotowania ciasta drożdżowego. Podgrzej mleko do letniej temperatury. Masło roztop i odstaw do wystudzenia.
Do miski wkrusz świeże drożdże. Dodaj cukier i 2-3 łyżki mąki pszennej. Składniki zalej ciepłym mlekiem. Zaczyn wymieszaj i odstaw na około 10 minut do wyrośnięcia.
Pozostałą część mąki przesiej do miski. Wbij jedno całe jajko. Dodaj sporą szczyptę soli. Wlej wyrośnięty zaczyn. Zacznij zagniatać ciasto na pierożki roztoczańskie. W trakcie zagniatania dodaj roztopione masło. Składniki wyrabiaj do momentu, kiedy ciasto zacznie całkowicie odchodzić od miski i dłoni. Wyrobione ciasto drożdżowe pozostaw w misce, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Nadzienie z soczewicy: Soczewicę przesyp do rondelka, zalej wodą tak aby soczewica była całkowicie przykryta taflą wody, dodaj pół łyżeczki soli. Gotuj do miękkości (przez około 20 minut na wolnym ogniu). Cebulę pokój w kostkę i podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor. Usmażoną cebulę dodaj do ugotowanych ziaren soczewicy. Składniki rozgnieć widelcem. Farsz dopraw solą i pieprzem.
Nadzienie z kaszy: Do garnka wlej 4 szklanki wody. Dodaj łyżeczkę soli. Wodę doprowadź do wrzenia. Następnie do wrzątku wsyp dwie szklanki kaszy gryczanej palonej. Gotuj do momentu całkowitego wchłonięcia wody przez kaszę. Ugotowaną kaszę gryczaną odstaw do przestygnięcia. Twaróg przełóż do miski, rozgnieć widelcem i dodaj do kaszy. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem. Składniki wymieszaj.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj je na placek o grubości około 4-5 mm. Za pomocą szklanki lub małej miseczki wykrawaj okrągłe placuszki. Na każdy z nich ułóż po sporej łyżce nadzienia. Brzegi pierożków zlep ze sobą.
Blachę piekarnika wyściel papierem do pieczenia. Pierożki układaj jeden obok drugiego zachowując odstępy co około 10 cm.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Pierożki roztoczańskie odstaw na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Do miski wbij jajko i rozkłóć je widelcem. Roztrzepanym jajkiem posmaruj pierożki roztoczańskie. Każdy z nich oprósz ziarnami sezamu.
Pierożki roztoczańskie piecz przez około 25 - 30 minut (do zrumienienia).