Do góry

Przekąski Przepis na:

Pikantne ciasto-róża

Pikantne ciasto-róża

Autor:

Przepisów i artykułów: 273 Ocena: 5196

Dodano:

Odsłon: 388

To pikantne ciasto idealnie nadaje się na imprezy, na kolacje lub jako przekaska. W calosci lub jako pojedyncze rózyczki jest nadziane cebulka, szynka, jablkiem i pikantnie przyprawione. Smakuje zarówno na cieplo jak i na zimno.

Składniki

  • 2 świeże ciasta do pizzy
  • 150 g pokrojonego w kostkę bekonu lub szynki
  • 200 ml crème fraîche
  • 1/2 jabłka
  • 3 dymki
  • 200 g tartego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, chili, papryka
  • włoskie przyprawy
  • oliwa z oliwek
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Szynke i jablko pokroic w droba kostke, dymke drobno posiekac.
    Szynke z dymka krótko podsmazyc z czosnkiem, dodac kostki jablka, koncentrat pomidorowy i 1-2 lyzki wody. Doprawic przyprawami.
    Rozlozyc ciasto do pizzy, wysmarowac cala jego powierzchnie crème fraîche a nastepnie masa cebulowo-szynkowa. Posypac tartym serem.

  2. Zrolowac ciasto i pokroic na kawalki o grubości 2 cm.
    Ulozyc pionowo kazdy kawalek w natluszczonej oliwa tortownicy zaczynajac od srodka i posypac tartym serem
    Wierzch mozna wysmarowac odrobina mleka.
    Ci, którzy wola ciasto nieco bardziej chrupiace, moga ulozyc pojedyncze kawalki w formie do muffinek.
    Piec w temp. 200 ° przez ok.15-20 minut.

  3. Podawac na cieplo lub na zimno.
    Pojedynczo upieczone rózyczki nadaja sie doskonale na przekaski.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 30 stycznia Jak zwykle wygląda rewelacyjnie, a połączenie smaków świetne. Pyszna przekąska :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 30 stycznia Pyszne i z niecodziennym dodatkiem jablka!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ErJot 30 stycznia Fajny pomysł:) Alternatywa dla tradycyjnej pizzy:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń