Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przekąski
  • Pkhali
  • Przekąski
  • Przepis na

Pkhali

24.07.2025 Odsłon: 28514
5.0 (25 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 15 min
15 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Pkhali lub pchali to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni gruzińskiej. Prezentujemy przepis na danie wegetariańskie - aromatyczną, pastę na bazie warzyw i orzechów, podawana zwykle w formie małych kulek lub pasty na półmisku przystawek. Choć istnieje wiele wariantów pkhali - z buraków, szpinaku, marchwi czy fasoli - wersja z bakłażanem i orzechami włoskimi należy do najbardziej wyrazistych i lubianych. To połączenie intensywnych przypraw, kremowej konsystencji i głębokiego smaku, który zaskakuje prostotą, a jednocześnie bogactwem aromatów.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Sprawdzony przepis na pkhali

Dobrze przygotowane pkhali powinno być kremowe, dobrze doprawione, ale nie zbyt luźne. Masa powinna trzymać formę, by dało się ją swobodnie formować w kulki lub podawać jako pastę. Przygotowania rozpocznij od wyboru bakłażana. Najlepiej wybrać młode, jędrne bakłażany o cienkiej skórce.

Przed smażeniem możesz je delikatnie posolić i odstawić na kilkanaście minut, aby puściły goryczkę - następnie wystarczy je osuszyć papierowym ręcznikiem. Smażenie na niewielkiej ilości oleju sprawia, że warzywo nabiera lekko karmelowego smaku i złotego koloru, co przekłada się na głębię w gotowej paście. Zbyt dużo tłuszczu sprawi, że pchali będzie tłuste, dlatego warto smażyć krótko i na dobrze rozgrzanej patelni.

Do tego dania gruzińskiej kuchni najlepiej używać orzechów włoskich świeżych lub lekko podprażonych, co wzmacnia ich smak i aromat. Miksując je, dodawaj wodę stopniowo, aż uzyskasz gładką, kremową pastę - nie za rzadką, by nie rozrzedzić całej masy. Ocet winny dodaje lekkiej kwasowości, która świetnie równoważy słodycz cebuli i bakłażana. Jeśli nie masz białego octu winnego, możesz użyć soku z cytryny, ale warto trzymać się proporcji, by nie zdominował smaku.

To właśnie przyprawy nadają gruzińskiemu pchali właściwy profil smakowy. Mielona kolendra, kozieradka, papryka ostra i słodka tworzą zgraną kompozycję - warto je wcześniej lekko podprażyć na suchej patelni, by wydobyć ich aromat. Świeża kolendra (liście) powinna być drobno posiekana i dodana tuż przed wymieszaniem masy. Jeśli nie przepadasz za jej intensywnym zapachem, możesz zamienić część na natkę pietruszki - danie będzie delikatniejsze, ale nadal aromatyczne.

Po połączeniu wszystkich elementów - bakłażana, cebuli, czosnku, pasty orzechowej, ziół i przypraw - masa powinna być gęsta, kremowa i łatwa do formowania. Jeśli jest zbyt luźna, dodaj więcej zmielonych orzechów. Dla uzyskania najlepszej konsystencji odstaw ją na minimum 15 minut do lodówki – schłodzenie pomaga składnikom się związać. Formowanie kulek gruzińskiego pkhali będzie prostsze, jeśli zwilżysz dłonie wodą - masa nie będzie się kleić.

Jak podawać gruzińskie pkhali?

Gruzińskie pkhali najlepiej smakuje na zimno, podane z pestkami granatu, które dodają nie tylko dekoracyjnego efektu, ale też przyjemnej słodyczy i chrupkości. Można je podawać z gruzińskim pieczywem (np. lawaszem), grzankami lub jako dodatek do dań mięsnych czy sałatek. Gotową masę możesz przechowywać w lodówce do 2-3 dni - smaki będą się jeszcze lepiej rozwijać, co sprawia, że danie świetnie nadaje się także do przygotowania z wyprzedzeniem.

Pkhali - alternatywne wersje gruzińskiej pasty warzywnej

Choć klasyczne pkhali z bakłażana i orzechów włoskich to najpopularniejsza wersja tego dania, kuchnia jedzenie oferuje wiele innych, równie ciekawych wariantów. Wszystkie opierają się na tej samej zasadzie: gotowane lub smażone warzywa są łączone z aromatyczną pastą orzechową, świeżymi ziołami i przyprawami, tworząc gęstą, intensywną w smaku masę.

Jedną z najczęściej przygotowywanych alternatyw jest pkhali ze szpinaku - delikatniejsze i lżejsze niż wersja bakłażanowa, ale równie aromatyczne. Ugotowany lub podduszony szpinak miksuje się z pastą z orzechów włoskich, czosnkiem, octem i przyprawami (kolendra, kozieradka, papryka), a całość serwuje się podobnie - w formie kulek, ozdobionych pestkami granatu.

Inna ciekawa wersja to pkhali z buraków, które po ugotowaniu miksuje się z orzechami, czosnkiem i ziołami. Ta wersja zachwyca nie tylko smakiem, ale też intensywnie czerwonym kolorem, który pięknie prezentuje się na stole.

Można również przygotować pkhali z fasoli - szczególnie czerwonej lub białej. Gotowaną fasolę łączy się z czosnkiem, cebulą, orzechami i przyprawami, uzyskując gęstą, treściwą pastę. Ten wariant gruzińskiego pchali jest bardziej pożywny i może z powodzeniem być daniem głównym zamiast przystawką.

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Dania główne

Fasolka po bretońsku

Dania główne Fasolka po bretońsku

Przygotuj fasolkę po bretońsku, według sprawdzonego przepisu. Będzie idealna...

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Ciasta
  • Kiełbasy

Odsłon: 35856

do 30 min 30 min
45
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Zdrowa zapiekanka z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Dania główne Zdrowa zapiekanka z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Kasze i ryż
  • Gryczana
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 13546

do 30 min 30 min
27
wałek
wałek
Sałatki

Szybka sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu

Sałatki Szybka sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu

Kilka marchewek i seler z rosołu zawsze zostaje. Możemy wykorzystać je do bły...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 3421

do 15 min 15 min
5
wałek
wałek
Ciasta

Jabłecznik tradycyjny na smalcu

Ciasta Jabłecznik tradycyjny na smalcu

Dzisiaj pieczemy szarlotki i jabłeczniki, tymczasem nasze babcie piekły jabłe...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Jabłka
  • Orzechy
  • Migdały
  • Owsianki
  • Ciasta

Odsłon: 6027

do 60 min 60 min
15
wałek
wałek
Ciasta

Sernik puszysty na mleku skondensowanym

Ciasta Sernik puszysty na mleku skondensowanym

Nasz sernik jest bardzo puszysty i delikatny. Użyłyśmy do jego upieczenia min...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Serniki

Odsłon: 9108

do 30 min 30 min
13
wałek
wałek
Dania główne

Gołąbki tradycyjne

Dania główne Gołąbki tradycyjne

Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 873

do 60 min 60 min
6
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Dania główne

Fasolka po bretońsku

Dania główne Fasolka po bretońsku

Przygotuj fasolkę po bretońsku, według sprawdzonego przepisu. Będzie idealna...

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Ciasta
  • Kiełbasy

Odsłon: 35856

do 30 min 30 min
45
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Zdrowa zapiekanka z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Dania główne Zdrowa zapiekanka z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Kasze i ryż
  • Gryczana
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 13546

do 30 min 30 min
27
wałek
wałek
Sałatki

Szybka sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu

Sałatki Szybka sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu

Kilka marchewek i seler z rosołu zawsze zostaje. Możemy wykorzystać je do bły...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 3421

do 15 min 15 min
5
wałek
wałek
Ciasta

Jabłecznik tradycyjny na smalcu

Ciasta Jabłecznik tradycyjny na smalcu

Dzisiaj pieczemy szarlotki i jabłeczniki, tymczasem nasze babcie piekły jabłe...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Jabłka
  • Orzechy
  • Migdały
  • Owsianki
  • Ciasta

Odsłon: 6027

do 60 min 60 min
15
wałek
wałek
Ciasta

Sernik puszysty na mleku skondensowanym

Ciasta Sernik puszysty na mleku skondensowanym

Nasz sernik jest bardzo puszysty i delikatny. Użyłyśmy do jego upieczenia min...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Serniki

Odsłon: 9108

do 30 min 30 min
13
wałek
wałek
Dania główne

Gołąbki tradycyjne

Dania główne Gołąbki tradycyjne

Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 873

do 60 min 60 min
6
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przekąski
Smaker
Pkhali
Autor:
smaker
do 30 min
3-4 osoby

Składniki

  • szklanka orzechów włoskich,
  • duży bakłażan,
  • średniej wielkości cebula,
  • łyżeczka mielonej kolendry,
  • łyżeczka kozieradki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • pęczek świeżej kolendry,
  • łyżka białego octu winnego,
  • ok. 100 ml wody,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz,
  • pestki granatu do dekoracji.
Sposób przygotowania:
1

Z tak przygotowanej masy uformuj kulki i układaj je na półmisku. Formowanie pkhali będzie prostsze, jeśli zwilżysz dłonie. Udekoruj całość pestkami granatu i listkami kolendry lub pietruszki.

2

Cebulę posiekaj bardzo drobno i zeszklij na niedużej ilości oleju. Odstaw do przestygnięcia.

3

Bakłażana pokrój w kostkę i obsmaż przez kilka minut, aby zmiękł i zezłocił się ze wszystkich stron. Dodaj do cebuli.

4

Orzechy podpraż na suchej patelni, a następnie zmiksuj je przy pomocy blendera na gładką, gęstą masę dodając w czasie miksowania ocet winny oraz tyle wody, aby pasta orzechowa była gładka, ale nie nazbyt wodnista.

5

Bakłażana z cebulą przełóż na deskę i posiekaj drobno, aby powstała jednolita masa.

6

W dużej misce wymieszaj bakłażana, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pastę orzechową oraz posiekane liście kolendry. Dodaj także wszystkie przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut do lodówki. Masa powinna być gęsta i łatwa do uformowania. Gdyby tak nie było, dodaj nieco więcej zmielonych orzechów.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki