Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 760 Ocena: 5044
Dodano: 06.02.2020
Odsłon: 389
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Ziemniaki obrać, umyć pokroić na mniejsze części i osuszyć na durszlaku ( aby ociekła woda ), przygotować również dynię i cebulę.
Ziemniaki, dynię i cebulę zetrzeć na tarce do ziemniaków lub za pomocą maszynki ( my wolimy tarte ręcznie ).
Gdy już wszystko mamy starte dodać jajka, mąkę sól i pieprz, wszystko dokładnie połączyć za pomocą łyżki na gładką masę.
Na patelnię wlać niewielką ilość oleju rozgrzać go, kłaść po 2 łyżki ciasta ziemniaczanego i smażyć na bardzo wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor, (trzeba smażyć na wolnym ogniu ponieważ dynia ma tendencję do przypalania, broń boże nie dolewać oleju w czasie smażenia ponieważ placki będą się rozwalać ).
Placuszki wyszły bardzo smaczne u mnie jadamy z kwaśną śmietaną i cukrem ale polecam je jeść kto z czym lubi.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)