Do góry

Przekąski Przepis na:

Placki ziemniaczane z dodatkiem dyni

Placki ziemniaczane z dodatkiem dyni

Autor:

Przepisów i artykułów: 473 Ocena: 2457

Dodano:

Odsłon: 141

I kolejny mój eksperyment mnie nie zawiódł a wręcz zaskoczył. Są na pewno zwolennicy dyni, więc zapraszam po przepis bardzo miło was zaskoczy. Placki są bardzo chrupiące i smaczne, można je jeść na słodko, słono lub z gulaszem. Miałam już dość zwykłych placków ziemniaczanych a że mam świeżą dynię na zupkę mleczną którą uwielbiamy więc kawałek ucięłam i myślę sobie dodam do placków było warto.

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 300 g świeżej dyni,
  • 1 średnia cebula,
  • 5 czubatych łyżek mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 0,5 łyżki soli,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego,
  • olej do smażenia.
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placki ziemniaczane z dodatkiem dyni

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, umyć pokroić na mniejsze części i osuszyć na durszlaku ( aby ociekła woda ), przygotować również dynię i cebulę.

  2. Ziemniaki, dynię i cebulę zetrzeć na tarce do ziemniaków lub za pomocą maszynki ( my wolimy tarte ręcznie ).

  3. Gdy już wszystko mamy starte dodać jajka, mąkę sól i pieprz, wszystko dokładnie połączyć za pomocą łyżki na gładką masę.

  4. Na patelnię wlać niewielką ilość oleju rozgrzać go, kłaść po 2 łyżki ciasta ziemniaczanego i smażyć na bardzo wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor, (trzeba smażyć na wolnym ogniu ponieważ dynia ma tendencję do przypalania, broń boże nie dolewać oleju w czasie smażenia ponieważ placki będą się rozwalać ).

  5. Placuszki wyszły bardzo smaczne u mnie jadamy z kwaśną śmietaną i cukrem ale polecam je jeść kto z czym lubi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń