Do góry

Przekąski Przepis na:

Placuszki z selera

Placuszki z selera

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 241

Dodano:

Odsłon: 1998

Niepowtarzalne w smaku placuszki, bez dodatku mąki. Można je podawać z kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym, lub po prostu zajadać się samymi placuszkami. Pycha - polecam.

Składniki

  • seler korzeń 200 g
  • jajka 2 szt ( duże )
  • płatki owsiane górskie 4 łyżki
  • natka pietruszki 1 duży pęczek
  • czosnek 2 ząbki
  • sól i pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą (wody wlewamy tyle, aby lekko zakryła płatki) i odstawiamy na 20 minut.
    Korzeń selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Natkę pietruszki siekamy.

  2. Do selera dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pietruszkę, płatki wsiane oraz jajka.
    Całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

  3. Tradycyjnie, jak każde placki, smażymy na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu po 2-3 minuty z każdej strony.
    Po zdjęciu z patelni, usmażone placuszki układamy na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

  4. Z podanych proporcji, wyszło mi 12 placuszków wielkości dziecięcej dłoni.
    Placki są wyśmienite w smaku.

    Polecam i życzę smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń