Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś bardzo popularne stały się krewetki, kraby małże czy nawet homary, a raki, które niegdyś były bardzo popularne w polskiej kuchni niestety poszły w zapomnienie, a szkoda bo są po prostu pyszne. Inspirację na raki w białym winie zaczerpnęłam z przepisów Hanny Szymanderskiej. Tak przyrządzone raki na pewno zaskoczą gości, więc z pewnością warto przygotować je jako smaczną przystawkę na świąteczny stół.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 380
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 380
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Składniki
Zagotowujemy wino z tymiankiem, liściem laurowym i pieprzem cayenne. W osobnym garnku zagotować osoloną wodę z koprem. Na wrzątek wrzucamy raki - gotujemy 3-4 minuty. Raki wyławiamy łyżką cedzakową i przekładamy na głęboką patelnię, zalewamy przygotowanym winem i dusimy na wolnym ogniu 10-12 minut. Pozostawiamy w wywarze do ostygnięcia. Zimne raki smarujemy masłem i układamy na półmisku. Na bazie wina, w którym gotowały się raki możemy przygotować pyszny sos rakowy dodając do niego trochę rakowego masła.
Rady: Kilka dobrych rad, jak przygotować raki: *Jeśli używamy żywych raków należy je bardzo dokładnie wyszorować szczoteczką i kilka razy wypłukać w zimnej wodzie. Podczas szorowania należy uważać na szczypce raka, dlatego podczas szorowania trzymamy raka dwoma palcami za pancerzyk. *Raki należy gotować w dużym garnku w osolonym wrzątku z dodatkiem kopru. Na wrzątek należy wrzucać raki pojedynczo, żeby woda nie przestała się gotować. Raki gotujemy 10-15 minut, żeby z czarnych zrobiły się czerwone. Nie można ich gotować zbyt długo, gdyż stracą soczystość i smak. *Raki można gotować również w wywarze warzywnym. Do wywaru warzywnego dobrze jest dodać np. fenkuł lub kminek. *Ugotowane raki można jeść po prostu palcami, wyjmując mięso ze szczypiec oraz z ogona. *Jeśli z ugotowanych raków chcemy przyrządzić potrawy to należy wyjąć mięso ze szczypiec oraz z szyjki (ogona) pamiętając, żeby wyjąć czarną żyłkę(kiszeczkę). *Skorupki rakowe, oczyszczone szczypce, oraz ogony po ususzeniu można utłuc w moździerzu i przygotować aromatyczne masło rakowe.