Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie po giżycku to wariacja na temat popularnych koreczków śledziowych dostępnych na sklepowych półkach. Oczywiście to domowy wariant „na bogato”, więc mimo podobnych składników, różni się smakiem – na korzyść!
Zapiekanka z makaronu spaghetti z dużą ilością sera i wędzonej szynki to dani...
Odsłon: 2865
Pieczona owsianka brownie to wyjątkowo sycące, pełne odżywczych składników śn...
Odsłon: 217
Włoskie kluseczki ziemniaczane z dynią i pesto z suszonych pomidorów, zapieka...
Odsłon: 49
Zapiekanka z makaronu spaghetti z dużą ilością sera i wędzonej szynki to dani...
Odsłon: 2865
Pieczona owsianka brownie to wyjątkowo sycące, pełne odżywczych składników śn...
Odsłon: 217
Włoskie kluseczki ziemniaczane z dynią i pesto z suszonych pomidorów, zapieka...
Odsłon: 49
Składniki
Wymocz śledzie w zimnej wodzie, by wypłukać z nich nadmiar soli. Mocz przez 2-3 godziny, co pewien czas wymieniając wodę na świeżą i sprawdzając, czy osiągnęły już właściwy smak. Do ostatniego moczenia zalej filety mlekiem – dzięki temu będą delikatniejsze. Gotowe śledzie osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na dość duże kawałki.
W czasie, gdy śledzie będą się moczyć, obierz i pokrój w kosteczkę cebulę. Tak przygotowaną zasyp cukrem, zalej olejem i wymieszaj. Pozostaw na około 20 minut, po czym wlej do cebuli ocet i ponownie zamieszaj.
Pokrój bardzo drobno paprykę konserwową – możesz ją wręcz zblendować na pastę. Połącz z koncentratem pomidorowym, mielonymi paprykami i majerankiem. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Uzyskaną pastą posmaruj filety śledziowe.
Przełóż cebulę do półmiska, w którym będziesz serwować śledzie po giżycku. Na wierzch wyłóż płaty śledziowe. Tak przygotowane przykryj folią spożywczą i wstaw na dobę do lodówki. Podawaj udekorowane gałązkami świeżej pietruszki.