Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie po japońsku

Śledzie po japońsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 345

Dodano:

Odsłon: 1137

Przystawka bardzo efektowna ale można też śledziki pokroić w większe kawałki i podawać jako sałatkę:-)

Składniki

  • śledzie płaty, 6 sztuk
  • jajka, 6 sztuk
  • majonez
  • sól, pieprz, słodka papryka czerwona, cukier, ocet, opcjonalnie pietruszka zielona
  • 0,5 kg cebuli białej
  • groszek zielony, jedna puszka
> 6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Śledzie po japońsku

Przygotowanie

  1. Śledzie namoczyć w mleku przynajmniej 2 godz.

    Jajka ugotować na twardo. Obrać, odciąć kawałek od spodu.

    Cebule pokroić w półkrążki, przelać wrzatkiem, odsączyć i poczekać aż ostygnie. Dodać 2 łyżki cukru, łyżkę octu i odrobine posolić. Odstawić na ok 15 minut. Wycisnąć z nadmiaru płynu, dodac groszek i majonez. Otrzymaną sałatkę układać na półmisku kopczykami, na kopczyk ułożyć jajko, owinąć go śledziem wcześniej przyprawionym pieprzem i ewentualne sokiem z cytryny, udekorować kleksami majonezu, papryką czerwoną i gałązkami świeżej pietruszki.

    Z podanych składników można też zrobić sałatkę która jest równie pyszna i dłużej ją można przechować bo jajka i cała reszta nie obeschną. Wówczas wystarczy pokroić jajka w kostke, śledzie w ok. 3 centymetrowe paseczki, wszystko wymieszać:-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń