Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przystawka bardzo efektowna ale można też śledziki pokroić w większe kawałki i podawać jako sałatkę:-)
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 502
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 558
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 855
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 502
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 558
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 855
Składniki
Śledzie namoczyć w mleku przynajmniej 2 godz. Jajka ugotować na twardo. Obrać, odciąć kawałek od spodu. Cebule pokroić w półkrążki, przelać wrzatkiem, odsączyć i poczekać aż ostygnie. Dodać 2 łyżki cukru, łyżkę octu i odrobine posolić. Odstawić na ok 15 minut. Wycisnąć z nadmiaru płynu, dodac groszek i majonez. Otrzymaną sałatkę układać na półmisku kopczykami, na kopczyk ułożyć jajko, owinąć go śledziem wcześniej przyprawionym pieprzem i ewentualne sokiem z cytryny, udekorować kleksami majonezu, papryką czerwoną i gałązkami świeżej pietruszki. Z podanych składników można też zrobić sałatkę która jest równie pyszna i dłużej ją można przechować bo jajka i cała reszta nie obeschną. Wówczas wystarczy pokroić jajka w kostke, śledzie w ok. 3 centymetrowe paseczki, wszystko wymieszać:-)