Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zastosowanie w zależności od bogatej wyobraźni :) (Przepis powstał na skutek niedosytu po spróbowaniu gotowego produktu, którym poczęstowała mnie sąsiadka)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8318
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1209
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10056
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4599
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 641
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8318
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1209
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10056
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4599
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 641
Składniki
Pomidory przekrawam na połówki wzdłuż i smaruję miąższ maggi. Układam na sitach elektrycznej suszarki przekrojonym do góry. No i uzbrajam się w cierpliwość. Suszą się dotąd, aż staną się pomarszczone, bez śladów soku, ale elastyczne. Nie należy przesuszyć, bo nie będą się nadawać do słoiczków. Raz mi się zdarzyło przegapić odpowiedni moment, ale nie ma tragedii. Trzeba je wtedy namoczyć we wrzątku, aż lekko zmiękną, albo wykorzystać do urozmaicania smaku różnych potraw. Dodawałam do gotowania sosów, czy zupy pomidorowej.
Ususzone pomidory można do słoiczków wkładać w połówkach lub pociąć je na paski. Na dno słoiczka daję kilka pokrojonych oliwek i kaparków oraz połówkę ząbka czosnku w cieniutkich plasterkach. Wkładam pomidorki i na wierzch znowu oliwki, kapary i czosnek. Dosypuję szczyptę bazylii, trochę pieprzu i soli. Dopełniam olejem. Wystarczy zakręcić i... Gotowe. Musi oczywiście odstać swoje, żeby nabrało mocy urzędowej. Ale tak najczęściej po 2 tygodniach już się do nich dobieram. Mogą stać w chłodnym miejscu całą zimę, jak inne przetwory. Ponieważ mam kilku sępów, którzy czyhają na ten smakołyk, to przeważnie robię z 8-10 kg. Do jednego małego słoiczka wchodzi ok. 8 połówek, więc te kilogramy to wcale nie jest za dużo.
Zastosowanie: Dodaję do sałatek, czasem kładę na kanapkę, pięknie pachnący olej nadaje się do wielu potraw, a najbardziej lubię je ze spaghetti. Kroję wtedy pomidorki drobniej i (wraz z całą zawartością słoiczka) mieszam z makaronem. Posypuję natką. Proste i smaczne danie