Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak tylko chcę zjeść coś dobrego a mam na myśli wędlinę to kupuję dobry boczek i robię po swojemu. I teraz dzielę się z Wami tym doświadczeniem.
Składniki
Boczek myjemy, suszymy i w naczyniu do pieczenia zaczynamy solić. Z mojego doświadcczenia wynika, że soli musi być dużo aby mogła przeniknąć do środka mięsa.
Obracamy boczek aby spód był na górze i dodajemy pieprz i majranek. Jeśli chodzi o spód boczku to są dwa sposoby jeden mówi o obcięciu skóry boczku a drugi sposób pozostawia skórę na boczku i ja ten drugi sposób preferuje ponieważ po upieczeniu jak ktoś nie ma problemu z cholesterolem to jest bardzo smaczny dodatek do boczku. Jak już przygotujemy spód to odwracamy i robimy dziury w boczku czubatym nożem. Obieramy ząbki czosnku przecinamy na połowę i wkładamy w nakute dziury jak na zdjęciu.
Obsypujemy boczek pieprzem i majrankiem i wcieramy w mięso. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 1-2 dni.
Wyjmujemy z lodówki i wstawiamy do piekarnika na 220 st C na 1-1,5 godziny w zależności od grubości mięsa. Po upieczeniu wyjmujemy i przekładamy na tależ do wystygnięcia. Przez cały okres pieczenia boczku nie odkrywam tylko można zmniejszyć temeraturę na ostatnie 30 minut pieczenia. Można jeść zaraz po upieczeniu lub pozostawić do wystygniecia i wtedy na kanapki. Smacznego