Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
prosty przepis, jak je wykonać
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5844
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 433
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5844
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 433
Składniki
Pierś z kurczaka należy dokładnie umyć pod strumieniem bieżącej, zimnej wody, a następnie osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego. Odciąć ostrym nożem wszystkie błonki oraz tłuste elementy, po czym pokroić w kostki o grubości 1 centymetra.
Do szerokiej miski wlać mleko, miód, curry, imbir, paprykę mieloną, sól i pieprz. Ząbki czosnku obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę prosto do mleka. Całość wymieszać do dokładnego rozpuszczenia się sypkich składników. Włożyć do miski pokrojonego kurczaka, zamieszać, żeby kawałki dobrze pokryły się marynatą, po czym przykryć miskę folia aluminiową i włożyć na 2 godziny do lodówki.
Cebulę obrać z łupinek i pokroić w szerokie piórka. Paprykę umyć i rozciąć. Usunąć gniazda nasienne, po czym pokroić warzywo w kostki. Po przygotowaniu warzyw, wyciągnąć mięso z lodówki i rozpocząć tworzenia szaszłyków. Nabijać na patyczki drewniane paprykę, mięso, cebulę, na przemian, aż do wykorzystania wszystkich składników. Rozpalić grill. Tackę aluminiową posmarować oliwą z oliwek i ułożyć na niej szaszłyki. Piec 30 minut, póki kurczak nie będzie równo przyrumieniony z każdej strony. Podawać od razu po upieczeniu. Można z sosem czosnkowym i kawałkami białego chleba.