Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szczodraki od zawsze kojarzą się ze świętem Trzech Króli lub Bożym Narodzeniem, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je bez okazji. Te drożdżowe pierożki z nadzieniem z białej kapusty będą świetnym pomysłem na obiad lub ciepłą kolację. Trzymajcie się przepisu, a pierożki wyjdą idealnie. Rodzina z pewnością poprosi o dokładkę.
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2769
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 49
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 72
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 248
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2769
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 49
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 72
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 248
Składniki
Zaczynamy od cista. Drożdże kruszmy do miski. Dodajemy cukier. Składniki zalewamy ciepłym mlekiem. Dodajemy 4 czubate łyżki mąki. Wszystko razem mieszamy. Miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.
Masło i śmietanę wyciągamy z lodówki. Masło rozpuszczamy i studzimy.
Do osobnej miski przesypujemy pozostałą część mąki, dodajemy szczyptę soli. Następnie wlewamy wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy ciasto. W trakcie wyrabiania do miski dodajemy śmietanę i rozpuszczone, przestudzone masło. Składniki wyrabiamy przez około 20 minut.
Wyrobione ciasto drożdżowe pozostawiamy w misce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum godzinę do wyrośnięcia.
Białą kapustę drobno szatkujemy. W dużym garnku roztapiamy łyżkę masła. Poszatkowaną kapustę przerzucamy do garnka. Podsmażamy, następnie dodajemy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem do miękkości.
Marchewki i jabłko obieramy, ścieramy na tarce. Składniki dorzucamy do kapusty. Farsz doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyciągamy z miski na stolnicę oprószoną mąką, krótko wyrabiamy, następnie dzielimy na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na placek o grubości 3-5 mm. Przy użyciu szklaki wycinamy okrągłe kształty. Na środek każdego placuszka nakładamy łyżeczkę farszu. Brzegi pierożka zlepiamy podobnie jak przy lepieniu pierogów.
Szczodraki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Smarujemy je od góry rozbełtanym jajkiem.
Szczodraki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez poło 20 minut (na złoty kolor). Po upieczeniu studzimy i przekładamy na tace. Najlepiej smakują świeże, zaraz po upieczeniu.