Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szczodraki od zawsze kojarzą się ze świętem Trzech Króli lub Bożym Narodzeniem, przygotowywano je w ramach kolędowania, aby móc poczęstować nimi rodzinę i kolędników, ale również symbolizowały dobrobyt i urodzaj. Te drożdżowe bułeczki z nadzieniem z białej kapusty będą świetnym pomysłem na obiad lub ciepłą kolację. I choć w różnych rejonach stosuje się do nich rozmaite farsze, to ten przepis na pewno zasmakuje rodzinie. Lepiej od razu upiecz więcej, bo na jednym na pewno się nie skończy.
miska, ściereczka, tarka
Pomysł na przystawkę do czosnkowego chleba lub dodatek do obiadu lub kolacji....
Odsłon: 21
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 7980
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 91
Pomysł na przystawkę do czosnkowego chleba lub dodatek do obiadu lub kolacji....
Odsłon: 21
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 7980
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 91
Składniki
Zaczynamy od ciasta. Drożdże kruszmy do miski. Dodajemy cukier. Składniki zalewamy ciepłym mlekiem. Dodajemy 4 czubate łyżki mąki. Wszystko razem mieszamy. Miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.
Masło i śmietanę wyciągamy z lodówki. Masło rozpuszczamy i studzimy.
Do osobnej miski przesypujemy pozostałą część mąki, dodajemy szczyptę soli. Następnie wlewamy wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy ciasto. W trakcie wyrabiania do miski dodajemy śmietanę i rozpuszczone, przestudzone masło. Składniki wyrabiamy przez około 20 minut.
Wyrobione ciasto drożdżowe pozostawiamy w misce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum godzinę do wyrośnięcia.
Białą kapustę drobno szatkujemy. W dużym garnku roztapiamy łyżkę masła. Poszatkowaną kapustę przerzucamy do garnka. Podsmażamy, następnie dodajemy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem do miękkości.
Marchewki i jabłko obieramy, ścieramy na tarce. Składniki dorzucamy do kapusty. Farsz doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyciągamy z miski na stolnicę oprószoną mąką, krótko wyrabiamy, następnie dzielimy na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na placek o grubości 3-5 mm. Przy użyciu szklaki wycinamy okrągłe kształty. Na środek każdego placuszka nakładamy łyżeczkę farszu. Brzegi "pierożka" zlepiamy podobnie jak przy lepieniu pierogów.
Szczodraki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Smarujemy je od góry rozbełtanym jajkiem.
Szczodraki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez poło 20 minut (na złoty kolor). Po upieczeniu studzimy i przekładamy na tace. Najlepiej smakują świeże, zaraz po upieczeniu.