Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szparagi w sosie beszamelowym są nieskomplikowane w przygotowaniu. Jedyne, o czym należy pamiętać podczas robienia sosu to cierpliwość oraz ciągłe i energicznie mieszane składników, tak, aby się nie przypaliły. Szparagi w sosie możesz zaserwować jak przystawkę lub dodatek do dania mięsnego.
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 234
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 98
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 50
Dziś na obiadek polecam pyszna Szynkę w sosie własnym
Odsłon: 88
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 234
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 98
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 50
Dziś na obiadek polecam pyszna Szynkę w sosie własnym
Odsłon: 88
Składniki
Szparagi umyj i pozbądź się zdrewniałych końcówek.
Do wysokiego naczynia wlej wodę, dodaj odrobinę soli i zagotuj. Gdy będzie wrzeć, włóż szparagi. Pamiętaj, że główki warzyw powinny wystawać ponad wodę.
Białe szparagi gotuj około 7 minut. Po tym czasie wyciągnij je z wody i odłóż na bok.
Przygotuj beszamel. W garnku rozpuść masło, następnie wsyp mąkę i bardzo energicznie, najlepiej za pomocą rózgi, zacznij mieszać składniki. Gdy się połączą, wlej mleko i nadal mieszaj do momentu, aż sos zacznie gęstnieć. Dodaj sól i gałkę muszkatołową.
Szparagi wyłóż na talerz lub do naczynia żaroodpornego. Polej je sosem beszamelowym i przyozdób rzeżuchą.