Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1346
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1811
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 288
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 607
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1346
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1811
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 288
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 607
Składniki
Za pierwszym razem gdy spróbowałam taramę, myślałam, że to jest twarożek z ikrą. Ale nie... Z chleba tostowego obcięłam skórki, a chleb namoczyłam w filtrowanej wodzie. Chleb odcisnęłam i wrzuciłam do malaksera z końcówką do mieszania- jak do ciast. Kawałek cebuli starłam na tarce do ziemniaków, tak aby wyszło mniej więcej łyżka tartej cebuli. Można też ucierać w makurze. Do malaksera dodałam też ikrę z puszki- jest zdecydowanie korzystniejsza cenowo niż te ikry w słoiczkach, za to bez konserwantów. Włączyłam malakser, przez otwór stopniowo wlewałam oliwę tak jak przy robieniu majonezu, stopniowo dodawałam sok z cytryny. Można skończyć jak masa będzie puszysta i w konsystencji podobna do twarożku śmietankowego.
Pod koniec jeszcze doprawiłam taramę solą. I dodałam parę kropli zakwasu buraczanego dla koloru. Tradycyjnie podawało się ją białą, ale od jakiegoś czasu dobarwia barwnikami spożywczymi. Pasta świetnie się przechowuje w lodówce. Smacznego :)