Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tartę żurkową bardzo łatwo się przygotowuje, a do tego świetnie smakuje. Żurek został czosnkiem, chrzanem doprawiony i pieprzem, chili wyostrzony. Mini jajeczka sprytnie w masie zostały schowane i zwiniętymi plasterkami boczku poprzeplatane.
okrągła forma na tartę o średnicy ok. 30 cm, mikser, folia aluminiowa
Składniki
Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto rozwałkowujemy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki formy. Wkładamy do lodówki na ok. 40 min lub zamrażalnika, na 10 min do schłodzenia. Piekarnik nastawiamy na 200°C, pieczemy ok. 20 min. Rada: żeby ciasto podczas pieczenia nie podniosło się, przykrywamy je papierem do pieczenia i wsypujemy 100 g ryżu, 5 min przed końcem ściągamy papier z ryżem. Jeśli chcemy uzyskać fajne jajka w masie żurkowej, należy przygotować z foli aluminiowej, tyle wałeczków (średnica ok. 1,5 cm – 2 cm, wysokość min 3 cm) ile dodamy jajek.
Masa żurkowa: Czosnek kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Jajka miksujemy ze śmietaną słodką 30% i kwaśną 18%. Dodajemy 2 opakowania żurku w proszku i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy czosnek, pieprz, chili i chrzan do smaku, dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do rondelka i podgrzewamy, cały czas mieszając tylko tyle, żeby delikatnie zgęstniała, ale ma pozostać płynna. Masę przelewamy na kruche ciasto, w dowolnych miejscach ustawiamy przygotowane wcześniej wałeczki, a pomiędzy nimi wkładamy luźno zwinięte plasterki boczku. Wierzch posypujemy świeżo mielonym pieprzem i chili. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200°C na ok. 6-7 min, następnie wyciągamy ją, wyjmujemy wałeczki, a w ich miejsca wbijamy po jednym jajku przepiórczym. Tartę wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy tylko do momentu, aż zetnie się białko, czas ok. max 5 min.