Do góry

Przekąski Przepis na:

Torcik wytrawny:

Torcik wytrawny:

Autor:

Przepisów i artykułów: 336 Ocena: 2730

Dodano:

Odsłon: 461

Jeden z ulubionych torcików wytrawnych. Gości zawsze na naszym stole z okazji rodzinnych spotkań.

Składniki

  • 1 chleb tostowy
  • I warstwa:
  • 1 mała puszka pasztetu drobiowego
  • 1/2 słoiczka suszonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 1,5 łyżki pikantnego keczupu
  • 1 łyżka słodkiej śmietany
  • 1 łyżka drobno pokrojonego koperku
  • II warstwa:
  • 1 mała puszka tuńczyka w wodzie
  • 1/2 słoiczka czarnych oliwek
  • 5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany
  • 1,5 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego
  • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
  • Dodatkowo do dekoracji:
  • czarny lub czerwony kawior
  • paski żółtego sera
  • zielone oliwki
  • cząstki ogórka
  • majonez
  • gałązki dzikiego majeranku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z chlebków odciąć skórkę i ułożyć I warstwę kromek w naczyniu szklanym o wymiarach:26 cm/16 cm . Pasztet wymieszać z drobno pokrojoną cebulką, posiekanymi suszonymi pomidorami, keczupem, śmietaną i koperkiem. Zmiksować na gładki krem.
    Całość wyłożyć na warstwę chlebka.
    Następnie ułożyć znów kromki chlebka tostowego.
    Przygotować następną warstwę do przełożenia:
    Tuńczyka odsączyć z wody, połączyć z oliwkami, śmietaną, majonezem i koperkiem. Zmiksować.Wyłożyć na warstwę chlebka.
    Przykryć następną, trzecią warstwą chlebka.
    Obciążyć czymś ciężkim i odstawić na godzinę lub dwie.
    Wierzch pokryć warstwą majonezu i ozdobić
    czarnym kawiorem , połówkami zielonych oliwek , cząstkami świeżego ogórka i gałązkami dzikiego majeranku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń