Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Organizujesz przyjęcie lub wybierasz się na piknik? Tortilla na zimno rewelacyjnie sprawdzi się w roli szybkiej, poręcznej i wyjątkowo smacznej przekąski. Pamiętaj, że dodatki możesz dobierać wedle własnych upodobań.
Dzisiaj pyszne kotlety z wyciekającym masłem i rozpływającym serem żółtym. Py...
Odsłon: 80
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 643
Pomidory do potraw z grilla. Smaczne i zdrowe.
Odsłon: 29
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 175
Dzisiaj pyszne kotlety z wyciekającym masłem i rozpływającym serem żółtym. Py...
Odsłon: 80
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 643
Pomidory do potraw z grilla. Smaczne i zdrowe.
Odsłon: 29
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 175
Składniki
Zacznij od składnika głównego, czyli kurczaka. Pozbądź się błon i pokrój na drobne kawałki. Mogą to być kwadraty lub cienkie prostokąty. Każdy kawałek posól i popieprz.
W małej miseczce wymieszaj w tych samych proporcjach paprykę słodką w proszku, paprykę ostrą i czosnek granulowany. Dodaj łyżeczkę oleju lub innego tłuszczu. Wymieszaj. Obtocz marynatą kurczaka.
Na patelni podsmaż filety, obracając je co jakiś czas. Powinny się zarumienić. Odłóż i zacznij przygotowywać warzywa. Sałatę umyj pod bieżącą wodą, pozbądź się zniszczonych liści. Pozostałe porwij na drobne kawałki. Odstaw.
Pomidory umyj pod bieżącą wodą i pokrój w ósemki. Cebulę umyj, posiekaj w piórka. Ogórka zielonego obierz i pokrój w plasterki lub półplasterki. W małej misce wymieszaj majonez i jogurt naturalny. Mieszaj tak długo, aż nie będzie grudek.
Obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę i dodaj do sosu. Posiekaj koperek i także dodaj do majonezu z jogurtem. Posól i popieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
Na każdy okrągły płat tortilli nałóż sos. Następnie na jednej połowie równomiernie ułóż sałatę, warzywa i kurczaka. Opcjonalnie posyp tartym parmezanem. Zawiń trotillę i przekrój na pół. W taki sam sposó przygotuj pozostałe płaty.