Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przekąski
  • Tradycyjny kulebiak
  • Przekąski
  • Przepis na

Tradycyjny kulebiak

24.11.2022 Odsłon: 5712
5.0 (8 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Kulebiak zazwyczaj kojarzący się z Wigilią to typowe dla Lubelszczyzny danie, składające się z ciasta drożdżowego i pysznego farszu z suszonych grzybów i kiszonej kapusty. Tym razem proponujemy wariację na temat tradycyjnego kulebiaka, którą możesz przygotować na Święta lub kiedy tylko masz na niego ochotę. Nowością w nadzieniu jest dodatek wędzonego boczku i czerwonej papryki. Żeby upiec kulebiak ekspresowo, użyj przygotowanego wcześniej i zamrożonego farszu oraz gotowego ciasta francuskiego.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Desery

Sernik na zimno z owocami lata

Desery Sernik na zimno z owocami lata

Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony dojrzałymi...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta
  • Kremy
  • Serniki

Odsłon: 507

do 30 min 30 min
5
konhambos
konhambos
Sałatki

Sałatka chlebowa z melonem i ricottą

Sałatki Sałatka chlebowa z melonem i ricottą

Uwielbiam przepisy, w których czuć smak lata, słońca i wakacji – i właśnie st...

  • Włoska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Owoce
  • Nabiał
  • Ser
  • Orzechy
  • Pistacje
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Chleby

Odsłon: 983

do 15 min 15 min
40
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto jogurtowe z kubeczka

Ciasta Ciasto jogurtowe z kubeczka

Banalne w przygotowaniu ciasto, którego większość składników odmierza się za...

  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 9350

do 30 min 30 min
12
Facet_w_kuchni
Facet_w_kuchni
Śniadania

Prawdziwe rogale z makiem

Śniadania Prawdziwe rogale z makiem

Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Mleko

Odsłon: 6329

> 60 min >60 min
22
agnes72
agnes72
Ciasta

Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Ciasta Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Dzień dobry ja z kolejnym wymyślonym prze ze mnie sernikiem mam nadzieję że z...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 2251

do 30 min 30 min
9
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

pieczeń z kukurydzą

Dania główne pieczeń z kukurydzą

Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kanapki

Odsłon: 205

> 60 min >60 min
2
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Desery

Sernik na zimno z owocami lata

Desery Sernik na zimno z owocami lata

Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony dojrzałymi...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta
  • Kremy
  • Serniki

Odsłon: 507

do 30 min 30 min
5
konhambos
konhambos
Sałatki

Sałatka chlebowa z melonem i ricottą

Sałatki Sałatka chlebowa z melonem i ricottą

Uwielbiam przepisy, w których czuć smak lata, słońca i wakacji – i właśnie st...

  • Włoska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Owoce
  • Nabiał
  • Ser
  • Orzechy
  • Pistacje
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Chleby

Odsłon: 983

do 15 min 15 min
40
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto jogurtowe z kubeczka

Ciasta Ciasto jogurtowe z kubeczka

Banalne w przygotowaniu ciasto, którego większość składników odmierza się za...

  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 9350

do 30 min 30 min
12
Facet_w_kuchni
Facet_w_kuchni
Śniadania

Prawdziwe rogale z makiem

Śniadania Prawdziwe rogale z makiem

Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Mleko

Odsłon: 6329

> 60 min >60 min
22
agnes72
agnes72
Ciasta

Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Ciasta Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Dzień dobry ja z kolejnym wymyślonym prze ze mnie sernikiem mam nadzieję że z...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 2251

do 30 min 30 min
9
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

pieczeń z kukurydzą

Dania główne pieczeń z kukurydzą

Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kanapki

Odsłon: 205

> 60 min >60 min
2
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przekąski
Smaker
Tradycyjny kulebiak
Autor:
smaker
do 60 min
5-6 osób

Składniki

Ciasto
  • 500 g mąki pszennej (najlepiej odpowiedniej do ciasta drożdżowego)
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 ml mleka
  • 2 średnie jajka
  • szczypta soli
Farsz
  • 50 g suszonych grzybów
  • 400 g kiszonej kapusty
  • ½ czerwonej papryki
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 średnia biała cebula
  • sól, pieprz
  • olej lub masło do smażenia
  • 1 jajko
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • kminek
  • majeranek
Sposób przygotowania:
1

Do miseczki włóż pokruszone drożdże, dodaj cukier i rozetrzyj składniki, by się połączyły. Zalej ok. 100 ml ciepłego mleka, dodaj 2 łyżki mąki, wymieszaj i zostaw na 15-20 minut w ciepłym miejscu. W międzyczasie rozpuść masło. Gdy rozczyn lekko wyrośnie, przelej go do większej miski, dodaj przesianą mąkę i pozostałą część mleka. Następnie wbij jajka i dosyp sól. Wymieszaj składniki i gdy się połączą, stopniowo wlewaj rozpuszczone masło. Ciasto drożdżowe wymaga długiego wyrabiania, więc ugniataj je rękami przez około 15 minut lub wspomóż się robotem kuchennym ze specjalnym hakiem do wyrabiania ciasta. Ciasto będzie gotowe, gdy stanie się gładkie, elastyczne i zacznie odchodzić od ręki. Uformuj je w kulę, umieść w misce, przykryj ściereczką i ustaw w ciepłym miejscu. Ciasto powinno wyrastać około 1 godziny. Pamiętaj, aby w tym czasie nie przesuwać miski z ciastem.

2

Podczas wyrastania ciasta przygotuj farsz. Pokruszone, suszone grzyby włóż do garnka i zalej wrzątkiem. Po czym dodaj kilka listków laurowych, kulek ziela angielskiego i gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Następnie dodaj przesiekaną kapustę kiszoną oraz dopraw majerankiem i kminkiem. Gotuj farsz na małym ogniu do czasu, aż płyn odparuje, a kapusta zmięknie. Na dużej patelni rozpuść tłuszcz i podsmaż obraną i posiekaną cebulkę, aż stanie się miękka. Po chwili dorzuć pokrojony w kostkę boczek oraz czerwoną paprykę. Po kilku minutach dodaj ugotowaną kapustę z grzybami i smaż całość kilka minut.

3

Wyłóż wyrośnięte ciasto na wysypaną mąką stolnicę, chwilę wyrabiaj i podziel na dwie części. Pierwszą z nich rozwałkuj na kształt prostokąta (wymiary ok. 30 × 35 cm) i równomiernie wyłóż na ciasto połowę farszu. Rozkładając nadzienie, pozostaw ok. 1 cm pustego ciasta wzdłuż dłuższego boku. Zacznij zwijanie kulebiaka w roladę, zaczynając od boku z farszem. Zakończ rolowanie i delikatnie przyklej fragment ciasta bez nadzienia do kulebiaka. Przełóż roladę na blachę (najlepiej duża, czarna blacha piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kminkiem. Z drugą porcją ciasta i farszu zrób podobnie. Blachę z kulebiakami wstaw do pieca nagrzanego do 180°C (opcja góra-dół) i piecz około 40 minut, aż wypiek ładnie się zarumieni. Kulebiak możesz podawać na ciepło lub zimno np. w towarzystwie szklanki czystego barszczu czerwonego.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki